Dinosaurier till barn – både lärande och spännande

av Hanne S. Finstad

Barn älskar dinosaurier. De va stora, annorlunda och de finns inte på jorden längre. Denna nyfikenhet är en fantastisk utgångspunkt för lärande som alla föräldrar bör utnyttja.

Läs böcker om dinosaurier

Börja gärna med en bok om dinosaurier. Djuren har fascinerande former och färger, och det är konstigt att tänka på att de inte lever längre. Men när levde de egentligen? För att svara på den frågan måste ni prata om tid. Det är inte lätt att förstå att jorden är 4,5 miljarder år gammal när vi människor lever så kort. Och för ett barn, som precis har börjat livet, är det ännu svårare. Det kan hjälpa att rita upp en tidslinje. Dela in den i miljarder av år. Dela sedan dessa delarna in i 100 miljoner år. På en sådan linje är det möjligt att rita in när de olika dinosaurierna levde för 240 till 66 miljoner år sedan.

Prata om tid

När en stor meteorit träffade jorden för 66 miljoner år sedan dog nästan alla dinosaurier. Men en typ små köttätande dinosaurier som kallas theropoder överlevde och utvecklade sig till fåglar. Alla fåglar vi ser på jorden idag är alltså avkomlingar efter dinosaurierna. Denna kunskap ger möjlighet till att prata om vad evolution är och hur livet har utvecklat sig på jorden.

Titta gärna på tidslinjen igen. De första bakterierna skapades i havet för cirka 3,6 miljarder år sedan. För cirka 475 miljoner år sedan blev det liv på land. Människan uppstod först för cirka 2,5 miljoner år sedan, och vi moderna människor har bara varit på jorden i ca 200 000 år! I ett sånt perspektiv är det svårt att förstå hur kort en dag, en vecka eller ett år är.

Prata om evolution

Det är spännande att samla på figurer av dinosaurier och lära sig fakta om alla dem. Vad de hette, vad de åt och när de levde. Det är också intressant att ta reda på hur vi vet så mycket om dinosaurier trots att de inte lever längre. Här finns det till exempel dinosaurieleksaker som låter barnen efterlikna paleontologernas arbete när de gräver ut fossiler. Väcker detta intresset kan man fortsätta med att se på filmer om dinosaurier och besöka museum för att se på fossiler. Ja, några vill till och med se till att skaffa sin egna fossiler.

Se filmer och gå på museum

Har ni möjlighet, finns det all anledning till att besöka ett naturhistoriskt museum för att se riktiga dinosaurfossiler. Nästan alla huvudstäder har ett sådant museum, och de har alltid mycket spänning att erbjuda för barn. Jag har själv haft stor glädje av att ta med mina barn på dinosaursamlingen i Natural History Museum i London. Den är fantastiskt. Där finns också alla filmer som gjorts de senaste åren med hjälp av dataanimationer. Min favorit är fortfarande Jurassic Park.

Att utforska ett tema över tid ger barnen kunskap på djupet. De får träning i att förstå storlekar som miljoner och miljarder av år. De måste också tänka på på varför dinosaurierna inte finns längre, och hur livet har utvecklat sig på jorden. Sådana reflektioner kan öppna upp för att tänka på hur vi ska ta hand om allt som lever här idag.

Skapa närhet

Föräldrar och andra vuxna kan ha en stor betydelse för hur stor nyttan av ett pedagogiskt spel blir. Det är ingenting som slår kontakten människa till människa. Lämna inte ansvaret för barnets lärande till en leksak eller app för:

  • Det är själva processen och stunderna längs vägen som är viktiga när barn leker. Följ med på vad som händer. Vilka frågor dyker upp? Vilka samtal skapas? Vilka utmaningar måste barnet lösa? Vilka ord kan barnen få erfarenhet med? Upplev erfarenheterna tillsammans!
  • När barn leker, ska de ta egna val och avgörelser. Några gånger på egen hand, andra gånger tillsammans med andra barn eller med stöd av vuxna. Då tränar de sociala färdigheter och självreglering. Så ibland kan du delta i leken eller hjälpa till, andra gånger är barnen mer komfortabla med att du drar dig tillbaka så att de kan styra spelet själva.

Visste du att dinosaurie betyder ”skräcködla”?

De här skräcködlorna levede på vår jord i många , många miljoner år. Dinosaurierna har faktiskt levt här i 160 miljoner år, medans vi människor inte har varit här mer än 4-5 miljoner år. Lyckligtvis dog alla dinosaurier innan vi människor kom. Därför är det inga människor som någonsin har sett en skräcködla levande.

Dinosauriemodeller

På vår hemsida hittar du ett spännande utval av dinosauriemodeller som barnen kan leka med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *