Barnkalas: Den kompletta guiden till ett lyckat firande

Ordet som föräldrar mest förknippar med barnkalas är “kaos”. Men med bra planering kan barnkalas bli väldigt roliga. Här får du alla tips du behöver och lite till.

barnkalas
Barnkalas

Det här måste du ha koll på för att fixa det roligaste och bästa barnkalaset

 • Hur många och vilka man ska bjuda
 • Inbjudningskort
 • Mat
 • Aktiviteter

Hur många ska man bjuda in?

Här har föräldrar ett stort ansvar. Barnkalas kan motverka mobbning och utfrysning om familjerna i klassen samarbetar. Det är viktigt att bjuda in alla i klassen eller bara invitera flickorna eller pojkarna i klassen. Barnkalas är viktiga för barn och ingen ska känna sig utanför. Det är också lika viktigt för barnet som fyller år, att de som blir inbjudna kommer. Det visar att de vill fira hen.

Om man har liten plats eller tycker det kan bli för dyrt att bjuda in alla, kan man gå ihop med något annat barn för firandet. På en del ställen finns det lokaler man kan låna om man inte önskar att ha det hemma. Eller så kan man vara utomhus! Det är faktiskt jätteroligt och uppskattat hos barn.

Ett bra tips kan också vara att prata med föräldrarna innan man skickar ut inbjudningskorten. Det är så viktigt att så många som möjligt kan komma så då har man god tid på att planera så det inte är någon annan aktivitet den dagen.

Gratis inbjudningskort till barnkalaset

Här är ett gratis inbjudningskort till barnkalaset. Skriv in din mailadress så får du ett inbjudningskort som du enkelt kan skriva ut och dela ut till barnen som ska komma på kalaset.

Hur länge ska ett barnkalas vara?

barnkalas

För barn mellan 4 – 6 år är två timmar är ganska lagom för ett barnkalas. För större barn kan man hålla på lite längre, så länge de finns tillräckligt med underhållning. Men vår erfarenhet visar att två timmar räcker, både barnen och de vuxna blir snabbt ganska trötta.

Om man bor i lägenhet kan det vara smart att säga till grannarna att ni ska arrangera barnkalas hemma. Alla kommer ha förståelse, så länge de vet om de i förväg.

Vad ska man äta på barnkalaset?

Det kan vara svårt att veta vad man ska äta när man arrangerar barnkalas. Det blir inte enklare när några är vegetarianer, några är glutenintoleranta eller andra har olika allergier.

Vårt tips är att fråga föräldrarna om eventuella allergier eller liknande samtidigt som du skickar ut inbjudningskorten. Då får ni översikt över vilken hänsyn ni måste ta. Man kan också såklart välja att inte servera någon mat alls, men glöm inte att ge information till föräldrarna om det serveras mat eller inte, då blir de enklare för dem att planera.


Kom ihåg att maten inte behöver vara så komplicerad. Men har du ett tema på barnkalaset är det roligt om maten också följer samma tema. Om du väljer att arrangera ett forskarkalas så har vi några exempel för att hålla igång energin i forskarna:

 • Gör en tomatsoppa med makaroner, där tomatsoppan är blod och makaronerna är maskar.
 • Dricka ur erlenmeyerkolvar
 • Ifall man ger godis till barnen kan man lägga godiset i provrör eller petriskålar.
 • Snack kan man kalla för bakteria bitar.
 • Sätt frukt på pinnar och kalla de för frukt molekyler.
 • Forska er fram till den bästa hemmagjorda glassen med vårt recept.

Se till att ha mycket att dricka. Barn som springer runt och leker blir fort törstiga. Vi rekommenderar att man har en stor tappkran med vatten redo, smaksätt den gärna med några frukter.

Vad kostar ett barnkalas?

Många föräldrar som ska arrangera ett barnkalas för första gången undrar vad ett barnkalas kostar. Barnkalas behöver inte vara dyra!

Det är 5 saker ni måste ha koll på för att hålla kostnaderna nere.

 • Mat
 • Aktiviteter
 • Lokal
 • Antal gäster
 • Presenter

Dekorera barnkalaset

Dekoration på barnkalaset är viktigt! Men man behöver inte dekorera hela huset, utan fokusera istället på ett rum. Man kan också välja att bara dekorera bordet där gästerna ska sitta. Dekorationen behöver inte vara vacker eller dyr, men det är viktigt att man får en kalasstämning.

Har man ett tema så är det roligt att använda dekoration i samma tema.

Ballonger är roligt! På vår sida hittar du raketballonger som är ett spännande alternativ till vanliga ballonger.

Barnkalas
Barnkalas

Barnkalas lekar inomhus

Barnkalas lekar utomhus

Tips på billiga presenter till barnkalaset

Det kan vara svårt att hitta presenter att ge bort till födelsedagsbarnet. Vi har gjort en lista på lärorika och spännande produkter som kommer få födelsedagsbarnet att häpna!

Gratis frakt!
Slut i lager
kr2,399.00

produktkategorier