är det liv på mars?

Mer forskning av vår grannplanet Mars pågår för fullt. Forskare har många frågor. Har det någon gång varit liv där? Lever det någon på Mars nu? Kan vi människor bosätta oss på Mars i framtiden?

Här är ett experiment som simulerar hur forskare jobbar när de letar efter liv eller osynliga mikroorganismer på Mars.

UTrustning
 • Torra brödskivor, du kan eventuellt låta bröd torka över natten.
 • Ingredienser du vill ha på brödet
 • Plastpåsar
 • Fantasi
SÅ GÖR DU
 1. Föreställ dig att du kommer till en planet som är gjord av torrt bröd. Här är det inte någon luft i atmosfären, och temperaturen är ungefär som på jorden. Du kanske undrar om några mikroorganismer lever i brödet? Hur kan du väcka dem till liv?
 2. Skriv ner några hypoteser som:
  1. Jag tror att de vaknar till liv om jag fuktar brödet med vatten.
  2. Jag tror att de vaknar till liv om jag fuktar brödet med matolja och lägger på lite smör.
  3. Jag tror att de vaknar till liv med salt.
  4. Jag tror att de vaknar till liv med socker.
  5. Du kan också kombinera några av de här ingredienserna.
 3. Hitta några torra brödskivor och tillsätt det du tror behövs för att okända organismer ska vakna till liv och formera sig så att du kan se dem.
 4. Lägg brödskivorna i genomsiktliga plastpåsar och knyt ihop dem så att det inte kommer in mer luft.
 5. Följ med på vad som händer de nästa dagarna. Växer det något? Blåser påsarna upp sig för att något släpper ut en gas?
Vad händer?

Rovern Perseverance som letar efter liv på Mars ska leta efter molekyler som kännetecknar liv. I 1970 landade två helt lika fartyg som kallades “Viking landers” på Mars. De gjorde fyra experiment för att leta efter liv som liknar lite på försöket som du själv har gjort. Ett försök visade tecken på liv, men för att de andra tre inte gjorde det så litar man inte på resultatet.

Vill du veta mer om Perseverance kan du besöka NASAS hemsida.

är det liv på mars? Mer forskning av vår grannplanet Mars pågår för fullt. Forskare har många frågor. Har det någon gång varit liv där? Lever det någon på Mars nu? Kan vi människor bosätta oss på Mars i framtiden? Här är ett experiment som simulerar hur forskare jobbar när de letar efter liv eller […]