Färgrika ägg

Under påsk så äter vi fler ägg än under någon annan tid på året, därför passar det perfekt att göra experiment med äggen ni äter.

UTrustning
  • Hårdkokta ägg
  • Olika karamellfärger
  • 7% ättika eller citronsaft
  • Glas
  • Spetsband, snöre eller något annat du kan surra runt äggen
  • Gummiband
SÅ GÖR DU
  1. Surra spetsbandet eller något annat runt äggen, och fäst det med ett gummiband. Gummibandet skapar också en fin randig effekt av sig själv.
  2. Fyll ett glas med varmt vatten. Tillsätt 1 matsked ättika eller ½ matsked med citronsaft och rikligt med karamellfärg. Gör gärna flera olika färgblandningar. Lägg äggen i färgbadet i minst 10-15 minuter.
  3. Ta upp äggen och låt de ligga på tork innan du tar bort det du har surrat runt äggen.
  4. Om du vill, kan du nu flytta äggen över till ett annat bad för att färga det som inte fick färg i det första badet. Servera gärna en frukost med dessa färgrika ägg. De går att äta!
Vad HÄNDER?

Ättika och citronsaft är två olika syror. De löser upp de yttersta laget av äggskalet så att färgen får bättre fäste i skalet. Den kemiska förklaringen är att syrorna avger positiva laddningar, också kallat protoner, som reagerar med äggskalet. De allra flesta karamellfärgerna består av negativt laddade färgmolekyler. Olika laddningar dras till varandra och färgmolekylerna kommer därför att binda sig bättre till ytan av ägget.

När vi äter syror som ättika och citronsaft känner vi en sur smak. Den sura smaken uppstår när protoner binder sig till smaklökarna på tungan. Så smakar också andra syror, men många av dem är så starka att de etsar huden i stycken och förstör kroppen. Därför är det många syror vi aldrig ska smaka på, men istället behandla med stor försiktighet.

Färgrika ägg Under påsk så äter vi fler ägg än under någon annan tid på året, därför passar det perfekt att göra experiment med äggen ni äter. Vad HÄNDER? Ättika och citronsaft är två olika syror. De löser upp de yttersta laget av äggskalet så att färgen får bättre fäste i skalet. Den kemiska förklaringen […]