Klistrigt vatten

Vatten är ett märkligt ämne. Det är nämligen väldigt klistrigt. Du tycker kanske att det låter konstigt, men vatten klarar faktiskt att krypa längs med ett snöre. Det visar det här experimentet dig.

UTrustning
  • Tråd
  • Sax
  • Vatten
  • Två behållare med vatten.
SÅ GÖR DU
  1. Fyll vatten i den ena behållaren.
  2. Klipp ett ett 30-40 cm långt snöre. Doppa snöret i vatten så det blir genomvått.
  3. Hål tråden mellan behållarna. Snöret bör ligga i mitten där du häller ut vattnet
  4. Håll snöret stramt mellan behållarna och häll försiktigt vattnet längs med snöret och ner i den tomma behållaren. Du måste hålla fast snöret på insidan av behållaren. Testa dig fram för att hitta det bästa sättet att hälla på. Se gärna vår video för att se hur vi gör.
vad händer?

På grund av vattnets ytspänning vill vattnet hålla ihop. Därför följer det snöret neråt istället för att falla rakt ner. Vatten gillar att klistra sig till många andra ämnen, och det är därför många ämnen kan blandas ut i vatten.

Klistrigt vatten Vatten är ett märkligt ämne. Det är nämligen väldigt klistrigt. Du tycker kanske att det låter konstigt, men vatten klarar faktiskt att krypa längs med ett snöre. Det visar det här experimentet dig. vad händer? På grund av vattnets ytspänning vill vattnet hålla ihop. Därför följer det snöret neråt istället för att falla […]