Vi forskar om polymer

Vad tror du händer om man sticker en blyertspenna igenom en påse med vatten? Det här experimentet tar dig med i vetenskapens magiska värld!

UTrustning
  • En påse vatten
  • Blyertspennor
SÅ GÖR DU
  1. Fyll en påse med vatten.
  2. Stick försiktigt pennorna genom påsen så dom kommer ut på andra sidan.
  3. Kan du forska fram vilken form på pennorna som funkar bäst?
vad händer?

Plastpåsar är tillverkade av ett ämne som heter polymer. Det ämnet är väldigt flexibelt och kan lägga sig runt pennan så de blir helt tätt. Om du däremot drar ut pennan så blir hålet för stort för att polymerna ska kunna täta hålet och därför rinner vattnet ut.

 

Vad kan ni prata om?

Några polymer älskar vatten. De klarar nämligen av att suga till sig så mycket vatten att de växer och blir större. Det finns ett liknande ämne i blöjor. Det är därför det kan suga åt sig så mycket kiss.

Konstgjord snö och vattenPÄRLOR som växer?

Konstgjord snö är ett pulver som kan suga åt sig stora mängder vatten. Det kan faktiska suga till sig så mycket som 100 gånger sin egna vikt. Snöpulvret kan användas flera gånger. Låt det stå på bänken några dagar så torkar det och kan användas igen.

Köp konstgjord snö här KÖP VATTENPÄRLOR SOM VÄXER HÄR

Vi forskar om polymer Vad tror du händer om man sticker en blyertspenna igenom en påse med vatten? Det här experimentet tar dig med i vetenskapens magiska värld! vad händer? Plastpåsar är tillverkade av ett ämne som heter polymer. Det ämnet är väldigt flexibelt och kan lägga sig runt pennan så de blir helt tätt. […]