Slajm av majsmjöl
Det är enkelt att göra slajm av majsmjöl. Du kan även använda potatismjöl. Samtidigt får du möjlighet att utforska en helt unik vätska.
UTrustning
- Majsmjöl eller potatismjöl
- Ett glas
- Något att röra med
SÅ HÄR GÖR DU
Blanda vatten och majsmjöl. Volymen av majsmjölet ska vara dubbelt så stor som volymen av vattnet. Rör om ordentligt så att det blandar sig.
Rör runt i blandningen med ett finger. Vad händer när du rör snabbare och snabbare?
Ta en liten mängd av blandningen i handen. Kan du hälla blandningen från ena handen till den andra? Vad händer när du pressar ihop handen?
Vad HÄNDER?
Majsmjöl innehåller sockermolekyler som är sammankopplade i långa kedjor. I rätt blandningsförhållande med vatten omvandlas dessa trådformade molekyler till en deg när du trycker på dem. Substansen blir hårdare ju mer tryck du applicerar. Om du däremot låter gravitationen försiktigt dra i molekylerna börjar de att rinna fritt.
Potatismjöl innehåller också sockermolekyler i långa kedjor, men de kemiska egenskaperna skiljer sig lite från molekylerna i majsmjöl.
Ketchup beter sig tvärtom. Den rinner vid tryck, men är fast när du inte pressar på flaskan. Därför kan ketchupen ibland spruta ut när du försöker göra ett fint streck på korven i handen.
Vätskor som beter sig på det sättet, som majsmjöl/vatten och ketchup, kallas icke-newtonska vätskor.
Newtonska vätskor är lika trögflytande när de rinner fritt som när de utsätts för kraftig omrörning.
Slajm av majsmjöl Det är enkelt att göra slajm av majsmjöl. Du kan även använda potatismjöl. Samtidigt får du möjlighet att utforska en helt unik vätska. Vad HÄNDER? Majsmjöl innehåller sockermolekyler som är sammankopplade i långa kedjor. I rätt blandningsförhållande med vatten omvandlas dessa trådformade molekyler till en deg när du trycker på dem. Substansen […]