SLÄPP UT MIG!

Roligt experiment med vintertema!
UTrustning till 10 barn
 • 5 ballonger eller andra behållare som ni kan frysa vatten i

 • 5 små plastfigurer

 • 5 ark aluminiumfolie

 • 5 lådor eller bunkar att ha iskulorna i medan ni arbetar med dem

 • 5 litermått, stora glas eller liknande att ha ljummet vatten i

 • 1 paket salt

SÅ GÖR DU
 1. Frys ner figurer i ballonger med vatten senast två dagar innan du ska göra experimentet. Pressa in en figur i ballongen innan du fyller den med vatten. Om du använder en yoghurtbägare eller liknande fryser du först fast figuren i lite vatten. Därefter fyller du på med mer vatten och låter det frysa. På så sätt undviker du att figuren flyter upp till ytan. När vattnet har blivit till is, river du av ballongen (eller den andra behållaren) och packar in iskulorna i aluminiumfolie innan du låter barnen se och ta på dem.
 2. Berätta att du har hittat några underliga paket. Låt barnen känna på paketen utan att öppna dem. Hur känns paketen? Vad tror ni att det finns däri? Diskutera och försök använda begrepp som kallt, vått, vatten och hårt. Kanske måste barnen slå paketen i bordet för att verkligen känna att de är hårda? Hur många paket har ni? Räkna dem.
 3. Sedan kan barnen få packa ut iskulorna. Hur ska de rädda den lilla figuren inuti isen? Hur ska de få ut den? Berätta att figuren är en vän. Därför måste de vara försiktiga när de räddar den. Låt barnen själva komma med förslag. Några kanske vill skrapa, medan andra vill smälta isen med fingrarna. Försök att leda dem in på möjligheten att smälta isen med ljummet vatten. Det är också spännande att se vad som händer när ni lägger salt på isen.
 4. Fråga om de har sett något liknande förut. När smälter is?
 5. Räkna hur många figurer ni har ”räddat”. Förklara att det är lika många figurer som det var iskulor.
Praktisk tips

Innan barnen öppnar paketen kan du hålla ett paket intill örat och säga att du tycker att du hör en röst som säger ”Släpp ut mig!”.

Sedan kan barnen få berätta en historia om hur figuren kom in i isen och hur den räddades.

Det kan vara smart att frysa in några extra ballonger med figurer så att ni kan testa olika förslag som barnen kommer med.

Undersök gärna om figurerna flyter eller sjunker.

Detta kan ni prata om

Var kommer vattnet ifrån?

Varför blir händerna kalla och våta?

Vad får isen att smälta?

Kan vi få isen att smälta snabbare?

Viktiga begrepp

Is, vatten, kallt, varmt, vått, smälta, tina, frysa, hårt.

Skapa mystiska iskulor och låt barnen rädda figurer som har frusit fast i isen.