Vilken isbit smälter snabbast?

När vi saltar isen smälter den, även om det är minusgrader ute. Men vad händer om vi lägger en isbit i saltvatten? Smälter den snabbare än i sötvatten?

UTrustning
  • 2 isbitar (Om du färgar vattnet innan du fryser isbitarna blir det lättare att se vad som händer under experimentet.)

  • Finkornigt salt

  • 2 glas

  • Vatten

  • 1 matsked

SÅ HÄR GÖR DU
  1. Fyll glasen med ljummet vatten.

  2. Rör ner 3–5 matskedar salt i det ena glaset. Det gör inget om lite salt lägger sig på botten.

  3. Lägg en isbit i varje glas. Vilken smälter först?

PEDAGOGISKA LEKSAKER FÖR STORA OCH SMÅ
VAD KAN NI PRATA OM?

Ni kommer att se att isbiten i sötvatten smälter snabbast. Det beror på att vatten har högst densitet vid 4 °C. När det smälta vattnet når denna temperatur sjunker det till botten, vilket skapar rörelse i vattnet och gör att isbiten smälter snabbare.

Isbiten av sötvatten har lägre densitet än saltvattnet. När den smälter lägger sig det smälta sötvattnet ovanpå saltvattnet och bildar ett skyddande lager runt isbiten. Därför smälter den långsammare än isbiten i sötvatten.

Vilken isbit smälter snabbast? När vi saltar isen smälter den, även om det är minusgrader ute. Men vad händer om vi lägger en isbit i saltvatten? Smälter den snabbare än i sötvatten? VAD KAN NI PRATA OM? Ni kommer att se att isbiten i sötvatten smälter snabbast. Det beror på att vatten har högst densitet […]