Vik ett ägg

Ägg är hårda och runda, men med hjälp av kemi och fysik kan du få ägget så mjukt att du kan vika ihop det. Och efteråt kan du blåsa upp det igen!

UTrustning
 • 1 ägg
 • 7% ättika
 • Glas
 • En sked eller något liknande
 • Nål
SÅ GÖR DU
 1. Stick ett hål i båda ändarna av ägget med nålen och blås ut allt innehåll. Använd innehållet till att steka en äggröra med.
 2. Skölj ägget i lite vatten och lägg det i ett glas.
 3. Fyll glaset med 7% ättika. Använd eller sked eller liknande som vikt så att ägget blir liggande under ättikan.
 4. Låt ägget ligga i ättikan tills nästa dag.
 5. Ifall det är så att inte allt skal har lösts upp, kan du byta ut ättikan och låta ägget ligga en dag till. Det är klart när du enbart har ett tunt membran.
 6. Ta ut membranet ur ättikan och skölj den väl i vatten och torka av den lite lätt med papper. Kläm också lite försiktigt på membranet så att ni klämmer ut vatten och ättika som ligger inuti. Blås eventuellt ut vattnet och ättikan som ligger inne i membranet. Låt membranet ligga några minuter och torka. Nu känns membranet nästan som gummi och du kan vika ihop det till en liten boll.
 7. Men hur får du tillbaka äggformen utan att du blåser? Håll händerna platt och vippa membranet fram och tillbaka mellan händerna. Membranet fylls då gradvis med luft och formas till ett ägg.
Vad HÄNDER?

När ägget läggs i ättika kommer du se att det börjar att brusa och att små bubblor bildas på äggskalet. Äggskalet består av kalsiumkarbonat som reagerar med syran och därför blir det löst upp. De små bubblorna beror på att det bildas en gas som är koldioxid. När skalet har löst upp sig så har du bara kvar membranet i ägget.

När du vippar membranet fram och tillbaka, kommer luften att tränga igenom de små hålen du gjorde för att fylla membranet.

Ett gammalt husmorstips mot sår som inte ville läka, var att lägga ett äggmembran på såret. Nu försöker det norska företaget Nortura att tillverka plåster av äggmembran för att hjälpa patienter mot svåra sår.

Vik ett ägg Ägg är hårda och runda, men med hjälp av kemi och fysik kan du få ägget så mjukt att du kan vika ihop det. Och efteråt kan du blåsa upp det igen! Vad HÄNDER? När ägget läggs i ättika kommer du se att det börjar att brusa och att små bubblor bildas […]