Sommarlab – EN AV NORGES BäSTa SOMMaRSKOLor

 • Fysisk kurs för barn i åldern 9–12 år
 • Tema: forskning och naturvetenskap
 • OBS! Samma innehåll som 2020
 • Måndag–fredag från kl. 09–15 i vecka 25, 26, 31 och 32 över hela Norge
 • Alla deltagare får T-shirt, forskarutrustning, kurshäfte och sin helt egna solcellbil.
 • Anmälan startar 17. februari*
  *Anmälningsdagen varierar från plats till plats.
 • Bindande anmälan*
  * Om din kurs inte kan genomföras fysiskt, kan du välja mellan att antingen delta på vår nätbaserade Sommarlab eller häva ditt köp.
 • Ordinarie pris är 2995,–*
  *Flera kurser får stötta av lokala samarbetspartners, så priset kan variera från plats till plats.

OM KURSEN

Sommarlab är en populär fem-dagars forskarkurs för elever som ska börja mellanstadiet till hösten. På kursen lär sig barnen om naturvetenskapens spännande värld. De får utföra experiment med äkta forskarutrustning och använda kreativiteten till att lösa praktiska uppgifter. Deltagarna får testa teori i verkligheten genom att bygga maskiner, forska och ha roliga aktiviteter.

I år fokuserar innehållet på miljö, bärkraft och teknologi. Barnen ska utforska elektriska kretsar, kemiska reaktioner och förnybar energi som gas och solceller. De blir roliga experiment, kodknäckande och mystiska uppdrag. Barnen ska bland annat få bygga sin egna solcellbil, testa olika metoder för att rensa vatten och bygga elektriska maskiner med återvunnet emballage. Genom spännande aktiviteter önskar vi att visa barnen hur naturvetenskap kan skapa bra lösningar för framtiden.

ENERGIMYSTERIET

Kan vatten explodera, och behöver man egentligen en frys för att kunna göra hemmagjord glass? Energi får saker och ting att flytta på sig och ändra temperatur, men vad är energi? Genom roliga experiment ska vi forska på energi, och tillsammans ska vi lösa energimysteriet.

Under veckan ska barnet lösa ett mysterium. Detta mysterium är faktiskt så hemligt att vi inte vill avslöja något innan vi startat kursen. Allt vi kan säga är att barnen kommer att behöva knäcka koder, samarbeta, leta efter gömda spår och hitta sin inre detektiv för att lösa uppdraget.

LÄRORIKT KURSINNEHÅLL

Alla våra aktiviteter är praktiska. Vi bjuder in barnen till äkta upplevelser som aktiverar sinnena och kroppen. Då ökar inlärningsresultatet och glädjen att förstå.

Våra undervisningsmetoder är förankrade i neurologi, psykologi och pedagogik, även kallat mind, brain and education. Här möts biologisk och psykologisk kunskap för att utveckla pedagogik som samarbetar med hjärnan.

Anmäl dig snart
tilltag PÅ SOMMaRLAB 2021

Under förra årets Sommarlab fick vi bra erfarenheter och rutiner med tanke på smittorisk. För Sommarlab 2021 kommer vi att följa både lokala och nationella riktlinjer. Det allra viktigaste för oss är att ge barnen en väldigt rolig sommarupplevelse där de kan göra experiment, forska och ha roligt, samtidigt som de kommer friska hem igen.

Om det kommer restriktioner som gör att vi inte kan hålla fysisk sommarskola på en plats, kommer alla deltagare att få erbjudande om att delta på vår onlinebaserade Sommarlab. Alla deltagare måste själva ha pc/platta/mobil om de önskar det här alternativet.

HITTA DIN NÄRMSTA KURSPLATS

Skriv in din plats under i sökfältet. Tryck på kulan som dyker upp för att få mer information om Sommarlab på din plats, datum och anmälan.

Vi ska arrangera Sommarlab här, men anmälningen öppnar senare.
Den här platsen är klart för anmälan.
 


Hur är en forskarvecka på sommarlab?

Vad tänker du på när du hör ordet naturvetenskap? Du kanske tänker på tjocka böcker utan bilder eller galna professorer med krulligt hår? På sommarlab önskar vi att visa barnen att naturvetenskap kan vara riktigt roligt. Därför låter vi barnen utföra experiment med äkta forskarutrustning och använda kreativiteten till att lösa praktiska uppgifter. Vi ska självklart lära teori, men vi testar teorierna i verkligheten när vi bygger maskiner, knäcker koder och har roliga fysiska aktiviteter. Alla barn kan känna att dem bemästrar innehållet samtidigt som de har roligt på vårt Sommarlab.

VARFÖR TEKNOLOGI, MILJÖ OCH BÄRKRAFT?

Vi ser att den yngsta generationen engagerar sig mer och mer än någon gång för att lösa globala samhällsproblem relaterade til miljö och hållbarhet. Naturvetenskap är nyckeln till att lösa många av de här problemen. Det är därför viktigt att ge barn bra förutsättningar för att klara av teknologi och naturvetenskap. På årets Sommarlab önskar vi att ge barnen optimism för framtiden genom att visa hur forskning kan vara med på att lösa problem.

Med stötta från Sparkbankstiftelsen DNB har vi utvecklat och förnyat det teoretiska innehållet i årets sommarskola. Vi vill rikta ett stort tack till dem och rekommenderar andra goda tilltag att söka om aktivitetsstöd. Alla aktiviteter är byggt runt läroplanen och FNs hållbarhetsmål:

 • Barnen ska lära sig vad bakterier är och var de kommer ifrån. Vi ska prata om hur viktigt det är med rent vatten och barnen ska få testa olika metoder för att rensa vatten.
 • Energi kommer att vara ett genomgående tema hela veckan. Vi ska prata om vad energi är och vart det kommer ifrån. Samtidigt önskar vi att göra barnen medvetna på eget energiförbruk och introducera de för förnybar energi som vätgas och solenergi. Barnen ska få genomföra gasexperiment och bygga sin egna solcellbil.
 • Vi ska utforska återvinning av återvunnet emballage, och vi ska dra paralleller mellan energiförbruk och material. Samtidigt önskar vi att få nyansera och reda ut vissa miljöfrågor. Bland annat CO2-gas som inte är farligt i låga koncentrationer, men den är det i stora mängder.

anmäl dig snart