Gör upp en plan tillsammans
1. Berätta för ditt barn att du ser fram emot att ni ska göra matte tillsammans.
2. Om barnet har låg motivation för att arbeta med matematik kan det hjälpa att komma överens om en belöning – en yttre motivationsfaktor. En genomgång av 40 års forskning om inre och yttre motivation visar att sådana belöningar kan ha god effekt om de kopplas bort från prestation. I detta fall ska belöningen istället kopplas till ansträngning – att ni faktiskt jobbar med matte under det tidsintervall ni har kommit överens om. Belöningen kan vara att spela ett spel, få en present, något gott att äta osv. Ni kan också skapa en poängskala där till exempel varje minut med matteträning ger 1 poäng. Poängen kan sedan sparas och bytas in mot något ni har bestämt tillsammans.
3. Kom överens om en lämplig tidpunkt då ni båda är utvilade och mätta.
4. Kom överens om hur länge ni ska jobba. Vi rekommenderar mellan 5 och 20 minuter åt gången innan ni tar en paus. Det beror på hur motiverat barnet är och hur länge det klarar att koncentrera sig. Om ni ska jobba ett pass till efter pausen kan ni planera en trevlig pausaktivitet. Här är några förslag på hur ni kan lägga upp träningen:
- 5 minuter matte och 5 minuter paus, 3 gånger – totalt 15 minuter matte.
- 10 minuter matte och 10 minuter paus, 2 gånger – totalt 20 minuter matte.
- 20 minuter matte och sedan ledigt.
5. Trevlig pausaktiviteter är fysisk rörelse som att dansa till musik, göra ett experiment, laga mat eller spela ett spel.
Räkna tillsammans
1. Ge massor av beröm och uppmuntran, som: ”bra jobbat”, ”nu tänkte du riktigt bra”, ”den där löste du fint” osv. Det kan inte bli för mycket beröm, särskilt viktigt är det för barn som tycker att matte är svårt.
2. Vissa barn tycker att det är motiverande med en klocka som räknar ner så att ni vet när det är dags för paus. Men ta bort klockan om den stressar.
3. Hjälp gärna barnet att läsa uppgifterna om det behövs. Prata om vad de betyder. Om barnet upplever att det lyckas kan du låtsas vara lite ”dum” och be om en förklaring.
4. Lyft fram att det är bra att göra fel. Vad kan ni lära er av felet? Berätta att ingen kan bli bättre utan att göra misstag.
5. Ibland kan ni prata om hur ni tänker när ni löser en uppgift. Finns det flera sätt att tänka på?
6. Kan ni göra egna liknande uppgifter? Finns det situationer i vardagen där ni behöver den här matematiken?
7. Efter ett tag kan du fundera på om barnet ska få arbeta mer självständigt i kortare eller längre perioder.