Vi utforskar rödkålssaft
Rödkålssaft har många färgstarka egenskaper som är spännande att undersöka. Samtidigt kan du studera effekten av syror och baser.
UTrustning
-
Rödkålssaft (från inlagd rödkål eller från rödkålspulver löst i vatten)
-
Salmiak
-
Citronsaft
-
Bikarbonat
-
Ättika (7%)
-
Diskmedel
-
50 ml provrör eller köksglas
-
pH-papper om du har (50 ml provrör och pH-papper ingår i ”Mitt första laboratorium”)
SÅ HÄR GÖR DU
-
Häll rödkålssaft i 50 ml provrör eller köksglas.
-
Mät pH på lösningen om du har pH-papper.
-
Tillsätt de olika ämnena och vätskorna du har. Vad händer med färgen?
-
Har pH-värdet förändrats?
-
Vad händer om du först tillsätter ett ämne och sedan ett annat?
VAD KAN NI DISKUTERA?
Rödkål innehåller ett färgämne som heter antocyanin. Det skiftar färg beroende på hur sur eller basisk miljön är. Ämnet blir grönt, blått eller gult i basisk lösning och rosa i sur lösning. Visste du att om man odlar rödkål i basisk jord blir den faktiskt blå?
Vi utforskar rödkålssaft Rödkålssaft har många färgstarka egenskaper som är spännande att undersöka. Samtidigt kan du studera effekten av syror och baser. VAD KAN NI DISKUTERA? Rödkål innehåller ett färgämne som heter antocyanin. Det skiftar färg beroende på hur sur eller basisk miljön är. Ämnet blir grönt, blått eller gult i basisk lösning och rosa […]