Vi forskar på ytspänning

Vatten har många spännande egenskaper. En av dem är att vattenmolekyler är klibbiga. De klibbar ihop med varandra och allt annat som är vattenlösligt. Den här egenskapen kan skapa ett spännande experiment med ett mynt. Forska på!

UTrustning
  • En pipett eller sugrör
  • Vatten
  • Mynt
SÅ GÖR DU
  1. Sug upp vatten i pipetten. Om du använder ett sugrör, måste du först suga upp vatten i röret. Sedan håller du vattnet på plats genom att täppa till toppen med en finger. Du släpper ut lite vatten i taget genom att öppna med fingret.
  2. Droppa droppe efter droppe på myntet. Hur många får du plats med? När du droppat på ganska mycket vatten kan du titta på myntet från sidan.
Vad HÄNDER?

På grund av vattenytans ytspänning vill vattnet klumpa ihop sig. Därför kan det faktiskt hänga långt utanför kanten på myntet innan det faller. Forska fram för att ta reda på om det spelar någon roll om myntet är smutsigt eller rent. Vad händer om du lägger på en droppe diskmedel?

Vill du använda samma utrustning som vi? Beställ Mitt första laboratorium här

Vi forskar på ytspänning Vatten har många spännande egenskaper. En av dem är att vattenmolekyler är klibbiga. De klibbar ihop med varandra och allt annat som är vattenlösligt. Den här egenskapen kan skapa ett spännande experiment med ett mynt. Forska på! Vad HÄNDER? På grund av vattenytans ytspänning vill vattnet klumpa ihop sig. Därför kan […]