Odla vackra kristaller!
Vatten är en vätska med speciella egenskaper. En av dessa egenskaper är att många andra molekyler lätt kan lösa sig i vatten. Om du låter vattnet avdunsta kan resultatet bli vackra kristaller.
UTrustning
- En stor syltburk eller ett 500 ml glasbägare
- Salt
- Socker
- Matsked
- Varmt vatten
- Små glas eller petriskålar
- En tratt, du kan göra en genom att skära av toppen på en läskflaska
- Två 50 ml rör
- Kaffefilter
- Karamellfärg (ej nödvändigt)
SÅ GÖR DU
- Koka upp 150 ml varmt vatten och häll det i glasbägaren.
- Rör i matsked efter matsked med socker tills det inte längre löser upp sig. Det tar lite tid, så var tålmodig. Till sist kommer du att se att något socker lägger sig på botten även om du rör länge.
- Placera tratten i ett 50 ml rör. Lägg ett kaffefilter i tratten. Häll lite av sockervattnet i tratten så att det filtreras innan det rinner ner i röret. Nu har du avlägsnat socker som inte löste sig upp.
- Upprepa steg 1-3, men denna gång rör du i salt istället för socker.
- Om du vill ha färgade kristaller tillsätter du några droppar karamellfärg.
- Häll lite av det filtrerade socker- och saltvattnet i botten av en petriskål.
- Låt skålarna stå tills vattnet har dunstat bort. Vad händer?
Vad KAN NI PRATA OM?
När du löser upp salt och socker i vatten kan det se ut som att ämnena försvinner, men det gör de inte. De delar sig bara upp i osynliga små delar som blandar sig med vattenmolekylerna som vattnet består av. Därför ökar volymen av vätskan.
När dessa lösningar torkar i petriskålar kommer du att se att vackra kristaller bildas. Det beror på att vattnet avdunstar och blir till gas i luften. Men socker och salt förångas inte. Istället bildar de vackra kristaller.
Odla vackra kristaller! Vatten är en vätska med speciella egenskaper. En av dessa egenskaper är att många andra molekyler lätt kan lösa sig i vatten. Om du låter vattnet avdunsta kan resultatet bli vackra kristaller. Vad KAN NI PRATA OM? När du löser upp salt och socker i vatten kan det se ut som att […]