VI FÅR ETT ÄGG ATT FLYTA
När du lägger ett ägg i en kastrull för att koka det, sjunker det till botten. Kan du få det att flyta?
UTrustning
-
1 ägg
-
500 ml bägarglas eller stor syltburk
-
250 ml bägarglas eller vanligt glas
-
Salt
-
Dl-mått
-
Sked
-
Sax
-
Papper
SÅ HÄR GÖR DU
- Fyll 300 ml varmt vatten från kranen i det stora bägarglaset och lägg i ägget. Sjunker eller flyter det?
- Mät upp 0,5 dl salt och häll det i vattnet. Rör om tills saltet har löst sig. Vad händer med ägget nu? Flyter eller sjunker det?
- Tillsätt karamellfärg så att saltvattnet får lite färg.
- Klipp ut en rund skedform av papper. Rundeln ska vara stor nog att täcka ytan på saltvattnet, och ”skaftet” ska sticka upp över kanten, som du ser på bilden här.
- Förbered 200 ml varmt vatten i ett annat glas.
- Lägg pappersformen på saltvattnet i det stora bägarglaset och håll glaset lite på snedden medan du försiktigt häller färskvattnet från det lilla bägarglaset ner på pappret längs skaftet. Pappret förhindrar att de två vätskorna blandas.
- Dra försiktigt upp pappret.
- Lägg försiktigt ner ägget i det stora bägarglaset. Vad händer? Sjunker det eller flyter det?
VAD HÄNDER?
Ägg har högre densitet än vatten, därför sjunker ägget i vanligt färskvatten. Men när du löser salt i vattnet ökar vattnets densitet så att den blir högre än äggets, och då flyter ägget. När du har både saltvatten och färskvatten i samma glas, lägger sig ägget i mitten.
Kan en apelsin flyta?
Lägg en apelsin i vattnet i det stora bägarglaset. Flyter eller sjunker den? Skala sedan apelsinen och lägg en apelsinklyfta i vattnet. Vad händer nu?
Du kommer att se att en apelsin med skal flyter, medan en apelsinklyfta sjunker. Skalet innehåller luft, vilket gör att apelsinen får en lägre densitet än vatten. Därför flyter den. När du tar bort skalet blir själva apelsinköttet tyngre än vatten och sjunker.
Räddningsvästar fungerar på samma sätt som apelsinskalet och hjälper dig att flyta.
VI FÅR ETT ÄGG ATT FLYTA När du lägger ett ägg i en kastrull för att koka det, sjunker det till botten. Kan du få det att flyta? VAD HÄNDER? Ägg har högre densitet än vatten, därför sjunker ägget i vanligt färskvatten. Men när du löser salt i vattnet ökar vattnets densitet så att den […]