Vill du lära dig romerska siffror?

Romarna använde sig av bokstäver när de skulle skriva tal

Vill du lära dig romerska siffror H = 100 000 F = 50 000 Z = 10 000 M = 1000 D= 500 C= 100 L = 50 X = 10 V = 5 I = 1    

2018 i romerska siffor = MMXVIII

Talet 52 blir LII och 336 blir CCCXXXVI. Därför blir:
 • ZMM= 12 000, MMIII= 2003,
 • MMVIII= 2008
 • och ZZZMMM= 33000
Men när en bokstav med mindre värde står framför det större, Ska den subtraheras från det större.
 • Därför blir CM = 900 och XC= 90.
 • Och MCMXCVIII = 1998

Lite mer om Romerska siffror

Romerska siffrorna infördes hundravis – kanske tusenvis – av år innan den romerska civiliseringen uppstod. Ett folkslag som använde sådana siffror var Etruskerna, och romarna ärvde siffrorna härifrån. De romerska siffror vi använder idag kommer från latinska alfabetet. Några av symbolerna etruskerna använde var annorlunda, men betydde desamma.Taltecknet I, V och X är de äldsta tecknen, och de användes för att representera sina värden redan innan alfabetet uppstod. Romerska siffrorna följer det som kallas subtraktionsprincipen. Detta betyder att ett tal blir bildat genom att sätta taltecken bredvid varandra, med de största siffrorna längst till vänster och därefter gradvis mindre tecken mot vänster. Romarna införde också några regler för att lättare kunna skriva enskilda tal. Ett av dem såg du i exemplen ovan. Den säger att om vi placerar ett taltecken till vänster före ett tal med högre värde, måste det dras från. Därför blir till exempel IV = 4 Det var inte lätt att räkna med romerska siffror. Det upptäcker du snabbt om du till exempel försöker lägga samman CCXXXII och MCCXXXI? Därför använde romarna kulramar när de räknade. Vårt talsystem är mycket bättre. Vi ser värdet av ett tal utifrån vilket tal det är och vart det är placerat. För att få det till, behöver vi noll. Noll är faktiskt en av de största uppfinningarna i matematiken, och det var indiska matematiker som stod bakom denna upptäckt.

3 tankar om “Vill du lära dig romerska siffror?

 1. Martin says:

  Jag saknar bokstaven för siffran 5000 i listan ovanför? Det blir ju lite svårt att skriva tal mellan 4000 och 9000 utan den, eller är det så att man måste bryta regeln om max tre likadana bokstäver efter varandra för at få till det?

 2. KalleKn says:

  336 blir CCCXXXVI inte CCCXXXVII.

  1998 skrivs MXMVIII.

  Kulramar är mycket användbara även med våra siffror.

  • Ilkka Ovaska says:

   Fel. XM är ingen siffra så vet ej var du fått MXMVIII från.
   1998 skrivs MCMXCVIII

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *