Slime är både roligt och lärorikt – här får du veta varför

Slime är både roligt och lärorikt – här får du veta varför

Barn över hela världen skapar små slimefabriker hemma. Vuxna kan misströsta när raklöddret är slut och det är kladdigt på golvet. Men var glad i stället, för det finns mycket att lära av slime. Här får du förslag på vad och hur.

Redan de gamla egyptierna tillverkade färg och kosmetika utan att kunna något om kemi. Det kunde inte heller vikingarna, som impregnerade segel av ull så att de blev helt vatten- och vindtäta. I stället testade de olika metoder och upptäckte vad som gav önskat resultat.

När barn blandar allt från majsenamjöl till ansiktsmasker och tandkräm för att skapa slime så arbetar de på ett liknande sätt och här finns många möjligheter till lärande. Därför har vi på Forskarfabriken tillverkat slime sedan 2002.

Slimets kemi

Likt allt annat består även slime av molekyler, som i sin tur består av atomer. Men eftersom slime har en så spännande konsistens blir det extra intressant att förestsälla sig dessa osynliga små delar som gör slime till slime. Här kan det hjälpa att använda spagetti som metafor. Många typer av slime är nämligen gjorda av långa, trådformade molekyler som uppför sig som nykokt spagetti. När du häller ur spagettin ur kastrullen rinner den som en något seg vätska. Om du i stället låter den stå, klibbar trådarna gradvis ihop sig tills spagettin slutligen blir till en stel geléaktig klump eftersom spagettitrådarna har klibbat ihop sig helt. När slime har en annan konsistens beror det på en liknande process. Slimet rinner fortare om trådarna är löst bundna till varandra, och långsammare om de är tätt sammansatta. Trådarna kan dessutom bilda en fast gelé om de är starkt sammanlänkade.

Tanketräning med slime

Att föreställa sig dessa kemiska reaktioner på molekylnivå är bra tanketräning. Samtidigt får hjärnan erfarenhet av att allt omkring oss är sammansatt av atomer och molekyler. Låt oss till exempel se närmare på slime gjort med lim, vilket är en av de vanligaste typerna av slime som barn gör. För att lyckas måste limmet innehåll PVA, vilket betyder polyvinylalkohol. Börja med att smaka på själva ordet polyvinylalkohol. Vad betyder det? ”Poly” betyder många och det är många vinylalkoholmolekyler som sitter ihop i trådar. En snabb sökning på nätet visar er molekylstrukturen. Har ni en molekylbyggsats är det enkelt att bygga vinylalkohol, för det består bara av atomerna väte, kol och syre.

När lim blir till slime

För att limmet ska bli till slime måste trådarna fästa i varandra. För att lyckas med detta behöver du bikarbonat och linsvätska, som innehåller borsyra. Borsyran tillsätts i linsvätskan för att hindra bakterier och svamp från att växa fram. När borsyra och bikarbonat kommer i kontakt med varandra sker en kemisk reaktion och borsyran blir till borax, som är den viktiga ingrediensen här. Borax kan nämligen binda till sig två PVA-trådar samtidigt. Om du blandar ihop allt och rör om så kommer du gradvis att se att slimet tjocknar, då fler och fler PVA-trådar fäster sig till borax och blir till en slemmig massa.

Växtbaserat slime

Det är också populärt att tillverka slime av majs- eller potatismjöl och vatten. Här är det stärkelse från dessa ämnen som aktiveras. Även dessa molekyler påminner om trådar och blandas dessa med vatten i rätt blandningsförhållande bildas en vätska med spännande egenskaper. Den uppför sig som kvicksand! Rör ni sakta i den är den mjuk och formbar, men rör ni hårt i eller slår på den blir den till ett fast ämne. Här kan ni lära er skillnaden på fasta ämnen och vätskor.

För att förstå hur mjöl och vatten kan växla mellan att vara en vätska och ett fast ämne måste vi återigen föreställa oss vad som händer på molekylnivå. När vi trycker hårt på blandningen pressar vi stärkelsemolekylerna runt vattenmolekylerna och det uppstår en hård, kristalliknande struktur. När vi tar bort trycket kan vattnet återigen rinna genom stärkelsen och vi får en vätska.

Slemmigt lödder

Det är också möjligt att vispa vätskor till ett slemmigt lödder. Det är ett bra tillfälle att fundera på vad som faktiskt händer när vi vispar. Varför blir det lödder? Vad är det som gör vätskan lätt och mjuk? Jo, det är luft som pressas in. Luft består av gaser som vi inte kan se, men som vi känner om vi viftar med handen i luften eller om vinden blåser mot huden.

Samtidigt kan vispandet starta kemiska reaktioner. Det händer varje gång vi vispar grädde till vispgrädde. Grädden är som en seg vätska och ganska slemmig. Här har vi piskat in luft i grädden. Samtidigt har proteinerna, som också är långa, trådformade molekyler, i grädden förstörts av vispandet och klibbat ihop sig.

Ni kan också skapa ett skumaktigt slime genom att vispa upp tvål i vatten. Det blir nästan som raklödder och är härligt och ofarligt att leka med.

Slimets biologi

Många unga slimeforskare blir överraskade om du berättar för dem att människokroppen inte fungerar särskilt bra utan slem. Ta till exempel snor, som vi producerar cirka 1 liter av varje dag. Tillsammans med näshåren hindrar det bakterier, virus, pollen och damm från att ta sig ner i lungorna. I stället rinner allt ut igen genom näsan eller ner i magen. Vi har också slemhinnor i munnen, lungorna, svalget, magsäcken och tarmarna. Slemmet är viktigt för att huden inte ska torka ut och skyddar oss mot infektioner. Vi kan faktiskt inte leva utan slem.

Det finns också många djur som har slemhinnor, både inuti och utanpå kroppen. Även här skyddar slemmet mot bakterier och svamp, men kan även vara viktigt när djuret rör sig. Ta sniglar, till exempel. Hela 10 % av snigelslemmet är trådmolekyler. Därför är slemmet extra segt och hjälper sniglarna att hålla sig fast när de klättrar uppför lodräta väggar. Samtidigt fungerar slemmet som ett glidmedel, som gör det enklare för sniglarna att glida framåt.

Om du ser på en snigel som rör sig på en genomskinlig glasyta, kan du se hur snigeln samtidigt både sitter fast och glider med olika delar av kroppens undersida. Det går en våg genom kroppen. Där kroppen är löst fäst i slemmet sitter snigeln fast och där den är hårt fäst glider snigeln framåt. Men det är energikrävande att producera sådant slem. En tredjedel av energin i maten som en snigel äter går åt till att producera slem.

Slimets matematik

Barn som arbetar med slime, upptäcker också att det är praktiskt att hålla ordning på hur mycket de använder av varje reagens. Det är ju irriterande att hålla ett helt fantastiskt slime i händerna, utan att veta hur man ska göra om det. Därmed faller blir det helt naturligt att räkna och mäta deciliter och skedar. Genom att utforska slime får barnen också träning i att tänka logiskt, då de ska ta reda på hur olika reagenser påverkar slimets konsistens.

Även köpslime är lärorikt

Det finns också mycket att lära av slimet som vi säljer i vår nätbutik. Ta till exempel paketet vi har satt ihop med fyra olika slags slime. Vi använder den här typen av slime för att kartlägga barns förståelse för atomer och molekyler. Först visar vi dem att slimet har helt unika, fysiska egenskaper.

När vi drar långsamt i slimet får vi en tunn tråd. Drar vi hårt går slimet sönder och vi får en rak kant. Rullar vi slimet till en boll och kastar den i marken, blir det en studsboll. Slimet blir hårt.

Efter det här experimentet är det spännande att fråga barn vad de tror att slimet är gjort av. Förslagen är ofta många, som färg, vatten, gummi och liknande. Ibland är det också någon som nämner atomer och molekyler. Kanske finns det atomer i slimet? Genom att höra barnens tankar kartlägger vi deras kunskapsnivå och kan anpassa undervisningen därefter.

Ofta är det intressant att börja med det periodiska systemet och berätta att det är världens mest berömda tabell. Det ger en översikt över alla byggklossar i naturen, det vill säga atomerna! Allt omkring oss är uppbyggt av dessa osynliga klossar. Atomer som står under varandra i tabellen har ofta liknande kemiska egenskaper.

Likt allt annat består även slime av molekyler, som i sin tur består av atomer. Eftersom slime har en så spännande konsistens är det spännande att försöka föreställa sig hur dessa osynliga små molekyler blir till slime. Här kan det hjälpa att använda spagetti som metafor. Många typer av slime är nämligen gjorda av långa, trådformade molekyler som uppför sig som nykokt spagetti. När du häller ur spagettin ur kastrullen rinner den som en något seg vätska. Om du i stället låter den stå, klibbar trådarna gradvis ihop sig tills spagettin slutligen blir till en stel geléaktig klump eftersom spagettitrådarna har klibbat ihop sig helt. När slime har en annan konsistens beror det på en liknande process. Slimet rinner fortare om trådarna är löst bundna till varandra, och långsammare om de är tätt sammansatta. Trådarna kan dessutom bilda en fast gelé om de är starkt sammanlänkade.

I de flesta typer av slime sitter kolatomer ihop i långa, trådformade molekyler. Men i slimet som vi beskriver här är det kiselatomer som sitter ihop i långa trådar. Om ni tar en titt på det periodiska systemet, ser ni att kisel står under kol. Dessa atomer har alltså mycket gemensamt.

Svag dragningskraft mellan kiseltrådarna håller ihop dem, även om det blir en väldigt tunn tråd. Men när vi drar hårt går trådarna sönder eftersom dragningskraften inte är stark. Slimet är också en vätska. Det rinner långsamt, men har en unik egenskap. Det uppför sig nämligen som ett fast ämne under tryck och blir därför till en studsboll när vi rullar det till en kula och kastar det i marken. Majsenaslime uppför sig på ett liknande sätt.

De här fyra slimesorterna har flera egenskaper, vilket gör att vi kan fortsätta diskussionen. Det svarta slimet är magnetiskt eftersom det har tillsats järnatomer. Det gröna lyser i mörkret eftersom det har tillsats molekyler, som suger till sig energi från ljuset. Når vi tar med slimet in i ett mörkt rum, frigörs energin igen som ljus. Här är också ett rött slime som ändrar färg när du värmer upp det i handen eftersom det innehåller temperaturkänsliga färgmolekyler. Det fjärde slimet har pärlemorfärger som skiner vackert i ljuset.

Alla dessa erfarenheter kan starta nya tankegångar. Vilka andra material är magnetiska? Känner de till några andra saker som lyser i mörkret eller ändrar färg? Har de pärlemorfärgade saker hemma? Diskussionen kopplar nya erfarenheter till kända upplevelser och hjärnan får extra krokar att hänga upp kunskapen på.

Hemmagjort slime

Det finns oändliga variationsmöjligheter när du gör slime och under de kommande veckorna får du se de bästa recepten. Vi börjar med ett slime som är gjort av fröskal och passar för barn i alla åldrar, även de som stoppar allt i munnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *