Slime gjort av raklödder

Det är också möjligt att vispa vätskor till ett slemmigt lödder. Slime gjort av raklödder är ett bra tillfälle att fundera på vad som faktiskt händer när vi vispar. Varför blir det lödder? Vad är det som gör vätskan lätt och mjuk? Jo, det är luft som pressas in. Luft består av gaser som vi inte kan se, men som vi känner om vi viftar med handen i luften eller om vinden blåser mot huden. Om ni har en molekylbyggsats kan ni bygga modeller av molekylerna O2 och N2 i luft.

Vi har fler recepter och massa information om slime. Här får du veta mer om slime

Samtidigt kan vispandet starta kemiska reaktioner. Det händer varje gång vi vispar grädde till vispgrädde. Grädden är som en seg vätska och ganska slemmig efter att vi har vispat in luft i den. Samtidigt har proteinerna, som också är långa, trådformade molekyler, i grädden förstörts av vispandet och klibbat ihop sig.

Ni kan också skapa ett skumaktigt slime genom att vispa upp tvål i vatten. Det blir nästan som raklödder och är härligt och ofarligt att leka med.

Du behöver

  • En bit tvål
  • Rivjärn
  • Varmt vatten
  • En stor bunke
  • En visp som kan vispa in mycket luft i slimet

Så här gör du slime av raklödder

  1. Riv tvålen på rivjärnet.
  2. Häll 5 dl varmt vatten i bunken och tillsätt den rivna tvålen.
  3. Blanda allt med vispen.
[mc4wp_form id=”3105″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *