TVÅ STYCKEN ÄGGIGA PÅSKEXPERIMENT

Under påsk så äter vi fler ägg än under någon annan tid på året, därför passar det perfekt att göra experiment med äggen ni äter. Här är två roliga experiment ni kan göra hemma.

FÄRGRIKA ÄGG

Ni behöver:

  • Hårdkokta ägg
  • Olika karamellfärger
  • 7% ättika eller citronsaft
  • Glas
  • Spetsband, snöre eller något annat du kan surra runt äggen 
  • Gummiband

Så gör du:

Surra spetsbandet eller något annat runt äggen, och fäst det med ett gummiband. Gummibandet skapar också en fin randig effekt av sig själv.

Fyll ett glas med varmt vatten. Tillsätt 1 matsked ättika eller ½ matsked med citronsaft och rikligt med karamellfärg. Gör gärna flera olika färgblandningar. Lägg äggen i färgbadet i minst 10-15 minuter.

Ta upp äggen och låt de ligga på tork innan du tar bort det du har surrat runt äggen.


Om du vill, kan du nu flytta äggen över till ett annat bad för att färga det som inte fick färg i det första badet. Servera gärna en frukost med dessa färgrika ägg. De går att äta!

Vad händer:

Ättika och citronsaft är två olika syror. De löser upp de yttersta laget av äggskalet så att färgen får bättre fäste i skalet. Den kemiska förklaringen är att syrorna avger positiva laddningar, också kallat protoner, som reagerar med äggskalet. De allra flesta karamellfärgerna består av negativt laddade färgmolekyler. Olika laddningar dras till varandra och färgmolekylerna kommer därför att binda sig bättre till ytan av ägget.

När vi äter syror som ättika och citronsaft känner vi en sur smak. Den sura smaken uppstår när protoner binder sig till smaklökarna på tungan. Så smakar också andra syror, men många av dem är så starka att de etsar huden i stycken och förstör kroppen. Därför är det många syror vi aldrig ska smaka på, men istället behandla med stor försiktighet.

VIK ETT ÄGG

Ägg är hårda och runda, men med hjälp av kemi och fysik kan du få ägget så mjukt att du kan vika ihop det. Och efteråt kan du blåsa upp det igen!

Du behöver:

  • 1 ägg
  • 7% ättika
  • Glas
  • En sked eller något liknande
  • Nål

Så gör du:

  • Stick ett hål i båda ändarna av ägget med nålen och blås ut allt innehåll. Använd innehållet till att steka en äggröra med.
  • Skölj ägget i lite vatten och lägg det i ett glas.
  • Fyll glaset med 7% ättika. Använd eller sked eller liknande som vikt så att ägget blir liggande under ättikan.
  • Låt ägget ligga i ättikan tills nästa dag.
  • Ifall det är så att inte allt skal har lösts upp, kan du byta ut ättikan och låta ägget ligga en dag till. Det är klart när du enbart har ett tunt membran.
  • Ta ut membranet ur ättikan och skölj den väl i vatten och torka av den lite lätt med papper. Kläm också lite försiktigt på membranet så att ni klämmer ut vatten och ättika som ligger inuti. Blås eventuellt ut vattnet och ättikan som ligger inne i membranet. Låt membranet ligga några minuter och torka. Nu känns membranet nästan som gummi och du kan vika ihop det till en liten boll.
  • Men hur får du tillbaka äggformen utan att du blåser? Håll händerna platt och vippa membranet fram och tillbaka mellan händerna. Membranet fylls då gradvis med luft och formas till ett ägg.

Vad händer:

När ägget läggs i ättika kommer du se att det börjar att brusa och att små bubblor bildas på äggskalet. Äggskalet består av kalsiumkarbonat som reagerar med syran och därför blir det löst upp. De små bubblorna beror på att det bildas en gas som är koldioxid. När skalet har löst upp sig så har du bara kvar membranet i ägget.

När du vippar membranet fram och tillbaka, kommer luften att tränga igenom de små hålen du gjorde för att fylla membranet.

Ett gammalt husmorstips mot sår som inte ville läka, var att lägga ett äggmembran på såret. Nu försöker det norska företaget Nortura att tillverka plåster av äggmembran för att hjälpa patienter mot svåra sår.

En tanke om “TVÅ STYCKEN ÄGGIGA PÅSKEXPERIMENT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *