Matteprat ger barn mattehjärna!

Har du någon gång tänkt på vad småbarnsföräldrar pratar med barnen om när de handlar i mataffären? Nästa gång du är i affären kan du tänka på det. Om du själv har barn, tänk på vilken typ av konversationer ni brukar att ha. Är det matteprat? Mataffären är mer än bara en arena för shopping till nästa måltid – det är också den perfekta platsen att träna unga mattehjärnor.

MATTEPRAT I AFFÄREN

En grupp forskare genomförde ett experiment. För att få svar på vad familjer pratade om placerade de sig diskret med mobiltelefoner på olika platser i en mataffär. På mobilen hade de en app som de snabbt kunde notera vad föräldrar och barn pratade om när de handlade mjölk, ägg eller bröd. För att uppmuntra till matteprat, hängde forskarna upp förslag som gav föräldrarna idéer, om hur man pratar om matte med barnen medan de handlade. Resultaten visade att lapparna gav en signifikant ökning av mängden matteprat i affären.

MATTEPRAT GÖR BARN BÄTTRE I MATTE

Kanske borde svenska mataffärer göra samma sak och hänga upp skyltar med tips om matte? För det finns mycket bevis på att sådana samtal är bra för barns matematikförståelse. Det visar bland annat en studie där föräldrar filmades med sina barn var fjärde månad från barnen var 14 månader tills de var 2,5 år. Det var stor variation i hur många siffror och matematiska uttryck föräldrarna använde när de pratade med barnen. Medan en förälder bara använde sju matematiska uttryck under 7,5 timmars videoinspelning, använde en annan 257. Genomsnittet var 90.

När barnen var 46 månader, dvs. nästan fyra år, undersökte man deras förståelse för antal. Resultaten visade att de barn som hade hört mest matteprat hade den bästa förståelsen för vad siffror betyder. Denna studie är bara en av många som visar att barn som hör matematik från när de är små, har en bättre grund för att bli bra i matematik.

SÅ HÄR PRATAR NI MATEMATIK I VARDAGEN

Mattepratet är naturligtvis inte begränsat till affärer. Vår vardag är full av matte om vi bara uppmärksammar den. Det finns också många leksaker och spel som kan hjälpa dig att upptäcka matematikprat. Här är några tips som kan hjälpa er att få mer matteprat i vardagen:

I affären

 • Hitta saker som ni kan räkna som tex hur många bullar det finns i en påse eller hur många ägg det finns i en kartong.
 • Gör enkla beräkningar som tex ”Vi behöver tre ägg för att göra pannkakor, men i denna kartong finns det sex ägg. Hur många har vi kvar efter att vi gjort pannkakorna?”
 • Gör uppskattningar av hur många brödskivor vi kan skära från ett bröd eller hur många bönor finns det i en förpackning. Så kan ni undersöka om ni hade rätt när ni kommer hem.
 • Bestäm hur mycket pengar ni ska handla för innan ni åker till affären. Beräkna under tiden hur mycket ni har gjort åt. När kommer pengarna ta slut? Är det något annat ni skulle ha köpt istället?

Hemma

 • Mät volymen och väg gram under tiden ni lagar mat
 • Räkna mat där det är naturligt
 • Räkna allt ni behöver för att duka bordet
 • Öva på att göra saker i en specifik ordning när ni följer ett recept. Prata om ordningsföljden.
 • Mät tiden saker ska kokas och stekas
 • Mät temperaturen på maten ni lagar
 • Räkna och mät när du arbetar eller bygger saker på andra sätt
 • Räkna medan ni städar upp leksakerna, kläderna, gör rent disken och andra saker
 • Mät tillsammans när ni ska köpa en ny möbel, ny inredning eller när ni ska renovera
 • Med äldre barn kan du också skapa budgetar och diskutera sparande

Källor

 1. E Hanner et al, International Mind, Brain and Education, vol 13, no 2, 2019
 2. SC Levine et al, Developmental Psychology, vol 46, p 1309-1319, 2010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *