Varför ska vi tvätta händerna?

Bakterier och virus finns överallt. Även om de flesta är ofarliga, finns det alltid några som kan göra oss sjuka. Att tvätta händerna minskar smittorisken, och här är ett experiment som visar varför.

Ni behöver:

 • Ett glas per deltagare.
 • 2-3 teskedar bakpulver som ni ska blanda ut i 0,5 dl vatten.
 • pH-papper
 1. Gör klart ett glas för alla deltagare. Ett av glasen ska innehålla 2-3 teskedar bakpulver blandat med 0,5 dl vatten, resten innehåller bara vatten. Det är viktigt att allt bakpulver löses upp så att ingen ser vilket glas som är ”infekterat”.

  2. Fråga barnen vad som gör oss sjuka och diskutera vad bakterier och virus är. Nu kan du berätta att ni ska göra ett experiment som visar hur sjukdomar smittar om vi inte tvättar händerna. Glasen i detta fallet ska symbolisera händer. Deltagarna ska smitta varandra genom att hälla vätskan från ett glas i en annan deltagares glas. Sedan hälls hälften tillbaka.

  3. Berätta att en av glasen innehåller en bas som ska simulera smittan. Genom att använda pH-papper kan vi sedan ta reda på hur många som har smittats. Varje deltagare ska blanda sin vätska med två eller tre andra personer. De måste skriva ner namnet på vem de blandar med.

  4. Låt deltagarna blanda sina glas och efter det testa om de är infekterade med hjälp av ett pH-papper. Hur många blev smittade totalt?

  5. Skapa gemensamt en tabell med två kolumner och lika många rader som ni är deltagare. I den första kolumnen skriver du namnen på alla som deltar. I den andra kolumnen sätter du ”+” för de som är ”smittade” och ”-” för de som är ”friska”. Dessutom ska alla med ”+” sätta ett ”+” utanför namnet på de som de har blandat med, och de som har ”-” gör samma sak med de som de har blandat med. Om ni har gjort rätt kommer bara två deltagare bara att ha plus. En av dessa var smittkällan.

  6. Diskutera hur smittan kunde ha stoppats och vad ni gör för att undvika att smitta andra.

Det här kan du berätta:

Dålig handhygien är orsaken till många infektioner. Flera undersökningar visar att sjukhus som påminner sina anställda att tvätta händerna överför mindre infektioner till patienterna. På ett sjukhus i Genève, där anställda ständigt blev påminda om att tvätta händerna, halverades förekomsten av infektioner nästan på fyra år. Att tvätta händerna är viktigt för alla – att tvätta händerna varje gång vi kommer hem är en god vana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *