Hur använder man ett teleskop?

Det hade blivit kväll, och över oss så strålade det en vacker stjärnhimmel. På ett bord vid bassängen stod teleskopet som jag hade tatt med mig i bagaget. Jag siktade mot himlen och tittade in i okularet. Plötsligt hoppade hjärtat till.

En fantastisk teleskopkväll

Där såg jag inte bara Jupiter, men också tre mindre lysande prickar. Det kunde inte vara annat än tre av de fyra månarna som Galileo Galilei upptäckte cirklandes runt Jupiter för mer än 400 år sedan.

Snart stod både barn och vuxna i kö för att se. Tidigare på kvällen hade vi också sett på månens yta och kratrar i teleskopet, men det här var mer spännande. Hur är det på Jupiter? Hur långt är det till den planeten? Kan vi resa dit? Kan någon leva där?

Bilden är från Reimund Bertrams från Pixabay 

Galileo Galileis upptäckt med teleskop

På den tiden då Galileo Galilei upptäckte Jupiters månar, hade man en geocentrisk världsbild. Jorden var världens centrum, och allt annat på himlen roterade runt den. Så att Jupiters månar kretsade runt en annan himlakropp stämde inte med den upfattningen, och denna teleskopupptäckt var med på att ändra världsbilden till en där solen är i centrum.

Bilden är från Gordon Johnson från Pixabay

Teleskop öppnar upp en ny värld

Ser du i ett teleskop tillsammans med barn, blir det helt naturligt att fundera över allt som finns i universum och hur världen hänger ihop. Vi får lyfta blicken och få ett nytt perspektiv på världen.

Om ni också läser en bok om astronomi eller hittar några filmer om solsystemet och universum, blir det extra spännande. Vårt solsystem är bara ett av många i galaxen vintergatan, och det finns kanske 170 miljader galaxer i universum. I varje galax är det miljoner stjärnor, och runt många av stjärnorna cirkulerar planeter. Det är faktiskt flera planeter än stjärnor i universum, och astronomer letar efter planeter där det kan vara liv.

Rymden är gåtfull och fascinerande och man kan nästan inte förstå den. Att sätta sig själv och planeten Jorden in i det sammanhänget ger barnen ett större perspektiv på livet. Det kan också väcka ödmjukhet och nyfikenhet för naturen och allt vi inte förstår.

Bilden är från Gerd Altmann från Pixabay 



Därför rekomenderar Forskarfabriken teleskop till barnfamiljer Men många är osäkra på hur man använder ett teleskop. Här är de viktigaste tipsen:

Lär känna teleskopet

  1. Sätt ihop teleskopet och lär känna de olika delarna inomhus. Det är ingen bra ide att ta med förpackningen utomhus och chansa på att ni ska montera ihop allt i mörkret.
  2. Du måste också justera sökkikaren som är den lilla kikaren med liten förstoring som sitter uppe på teleskopet. Du börjar då med att sikta teleskopet mot ett föremål långt bort i dagsljus tex en skorsten. Se till att det du ser på är centrerat i mitten av synfältet när du ser i okular. Ställ därefter in sökkikaren så att objektet är mitt i, och skruva åt skruvarna. Se till att teleskopet eller stativet inte flyttar på sig under tiden. Nu vet du att sökkikaren och teleskopet siktar på det samma området. Nu kan du använda sökkikaren för att hitta det du vill se på. Det är lättare än att använda teleskopet för sökkikaren har lägre förstoring.

Hitta en egen plats

  • Hitta en plats där det är mörkt. Bor du mitt i en stad, kan du ändå se på månen, men ska du se efter planeter, kommer de va enklare att vara på en plats utan så mycket ljusförorening.
  • Hitta en plats där marken är stabil och hård så att teleskopet kan stå stadigt. Det är också bra om man har bra sikt utan höga träd och byggnader som är i vägen.
  • Låt gärna teleskopet stå ute lite innan du använder det så det har hunnit få samma temperatur som omgivningen.
  • Kom ihåg varma kläder! Det blir snabbt kallt att stå ute mitt på natten.

Vad kan ni se på?

  • Är ni nybörjare, är det smart att börja att se på månen. Då får ni samtidigt tränat på att sikta. Ni kan se kratrar, fjäll, ”hav” och andra formationer på ytan. På internet finns det många nedladdningsbara månkort som visar vad ni kan se på.
  • Efter det står de närmsta planeterna på listan om dom är över horisonten där du bor. Ser ni Venus, kan ni se att den har faser motsvarande månens. Venus syns oftast tidigt på morgonen eller tidigt på kvällen. Eftersom planeten är omgiven av gas, ser ni inte ytan.
  • Det är också spännande att se på Mars. Och hittar ni Jupiter, kan ni se månarna som kretsar runt, och lika fascinerande är det att se på Saturnus med sin vackra ring. Det finns flera mobilappar som visar var stjärnorna och planeterna är någonstans där ni bor. En sådan app är SkyView.
  • Vill ni se en nebulosa, kan ni försöka hitta den mittersta ”stjärnan” i Orions svärd. Det är ingen stjärna, utan en dimma av gas och rymdstoft som kallas orionnebulosan. Här bildas det nya stjärnor, och eftersom den är 1350 ljusår undan blir ljuset vi ser från nebulosan skickat ut för 1350 år sedan.
  • Stjärnor ser bara ut som lysande prickar även om ni använder teleskop, för att dom är så långt borta. Men ni kanske blir överraskade över att ni ser så många fler stjärnor än med bara ögonen.

Forskarfabriken har teleskop i olika prisklasser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *