Solförmörkelse

Illustration: wikipedia.org og himmelkalenderen.com

Solförmörkelser har fascinerat människor i alla tider, och snart kan du uppleva en. För den 25 oktober runt klockan 12:00 startar en solförmörkelse som kan ses över hela Sverige. Därför har Forskarfabriken skaffat solförmörkelseglasögon, och det gör det säkert att titta på hur månen gradvis passerar framför solen.

Vad är en solförmörkelse?

Solförmörkelser uppstår när solen, månen och jorden ligger i en rät linje med månen i mitten. De platser på jorden där månen skuggar hela solens yta, uppstår en full skugga. Ibland ser du fortfarande solen som en ring runt månen eftersom avståndet till månen är som störst och månen är därför för liten för att täcka solen helt. I områden där månskuggan bara täcker delar av solen är förmörkelsen partiell och det är en sådan förmörkelse vi får den 25 oktober. I Lund kommer månen att täcka upp till 32% av solens yta, i Stockholm 38%, i Luleå 52% och i Kiruna 57%.

Se solförmörkelsen med egna ögon

Det är farligt för ögonen att se direkt på solen. Men med Forskarfabrikens solförmörkelseglasögon med godkänt solfilter, kan du tryggt se på vår närmsta stjärna om du bara har koll på det här:

  • Se aldrig mer än 10-20 sekunder åt gången och inte mer än 3 minuter totalt.
  • Barn ska inte använda glasögonen utan uppsyn av en vuxen, för fel användning kan ge ögonskador.
  • Glasögon med repor ska kastas.

Vad gör djur under en solförmörkelse?

Många djur reagerar på solförmörkelser. Flodhästar drar sig upp från floden för att lägga sig för natten. Spindlar förstör sina spindelnät, och giraffer kan springa rastlöst runt istället för att beta. Hur djur reagerar i Sverige vet vi lite om. Och den förmörkelsen som kommer nu kommer knappast ge några svar, eftersom det bara är delar av solen som täcks och det blir inte så mörkt. Först vid solförmörkelser som täcker 100 % av solen blir det märkbart mörkare ute.

Du hittar fler detaljer om solförmörkelsen hos himmelkalenderen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *