Intervju med astronauten Christer Fuglesang

Visste du att det alltid bor människor på rymdstationen ISS? Den som bott där längst var där i 437 dagar, alltså i över ett år.

Den internationella rymdstationen är lika stor som en fotbollsplan och kretsar ett varv runt jorden på bara 90 minuter. Jämfört med månen och de andra planeterna ligger rymdstationen inte särskilt långt från oss. Även om den svävar 400 kilometer över jordskorpan är det tusen gånger så långt att resa till månen.

BERÄTTELSER FRÅN RYMDEN
Vi pratade med den första skandinaviska astronauten som varit i rymden – svenska Christer Fuglesang. Han besökte den internationella rymdstationen 2006 och 2009.

– Vi byggde rymdstationen både för att lära oss hur det är att bo, leva och bygga i rymden, men också för att forska. Det är ett enormt laboratorium där tyngdlöshet används för forskning, säger Fuglesang.

EN FANTASTISK UTSIKT
Det brukar vara sju personer på rymdstationen som är där ett halvår åt gången. Var tredje till fjärde månad kommer ett rymdskepp med nya astronauter. Fuglesang säger att det finns två saker som är väldigt speciella med att vara i rymden: Den första är tyngdlösheten och den andra är utsikten över jorden.

– När man är viktlös är det väldigt lätt att röra sig runt. Man kan undersöka hur saker beter sig i viktlöst tillstånd. Till exempel flyter vatten som bollar i luften, och du kan inte lägga saker på bordet. Man måste fästa saker med kardborreband eller bälten, säger Fuglesang.

Ivrigt berättar Fuglesang om den fantastiska utsikten från rymdstationen. En vacker utsikt med skog, hav och öken. När man tittar på jorden från rymden ser man inga landgränser. Han jämför jorden med rymdstationen.

– Inne i rymdstationen var vi väldigt noga med att ta hand om luften. Vi skulle inte överleva länge om något gick fel med den. På samma sätt måste vi ta hand om luften på vår jord. Eftersom man inte ser några gränser från rymden blir det väldigt uppenbart att man måste samarbeta för att ta hand om miljön och atmosfären. Med uppfinningsrika människor och otrolig teknik tror jag att dessa problem kommer att lösas.

Fuglesang tror att framtiden kan erbjuda nya spännande möjligheter. Som att utnyttja det som finns på andra planeter för att göra livet bättre på jorden. Forskare undersöker också om det går att skicka upp något som liknar stora parasoller. Dessa kommer att ge jorden skugga från solen för att hålla nere temperaturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *