Månen nästa?

Varför är månen täckt av damm? Vad döljer sig i djupet av kratrarna på månen? Och hur mycket vatten finns det egentligen där uppe? Vi kommer snart att få svar på dessa frågorna. Nu för tiden satsar många olika nationer på månforskning, och om några år kommer en permanent bosättning för människor att etableras på månen.

MÅNGA LÄNDER ÄR MED
Från stenåldern fram till vår tid har månen lyst ner på oss som något tryggt och konstant. I miljontals år har vi människor i stort sett lämnat månen ensam förutom Apollo-uppdragen på 60- och 70-talen. Men så kommer det inte vara längre, för nu planerar Sydkorea, Japan, Indien, USA och Förenade Arabemiraten att skicka olika typer av fartyg till månen. Dessutom förbereder flera kommersiella företag för att kunna leverera utrustning till månen. Ryssland satsar också med sin Luna-25 landare, men har blivit försenad på grund av kriget i Ukraina.


KAN VI LEVA PÅ MÅNEN
Ett av målen bakom månforskningen är att om vi förstår månen bättre så kommer vi också att förstå vår egen jord, solen och solsystemet bättre. Dessutom, om vi lyckas bosätta människor på månen, kommer vi att få viktiga erfarenheter innan vi försöker bosätta människor på Mars. NASA leder vägen med sitt Artemis-program här, eftersom de planerar att etablera en permanent bas för människor på månen. På så sätt kommer de att ta reda på hur människor kan överleva på en annan planet med mindre gravitation och mer strålning än vad vi har på jorden. Det första målet är att hitta dricksvatten.

NEDRÄKNINGEN HAR BÖRJAT FÖR ARTEMIS
Om allt går enligt planerna kommer den första raketen, Artemis 1, att lyfta den 27 september med den kraftfullaste motorn som någonsin placerats på en rymdraket. Den kommer att flyga bara 100 kilometer ovanför månen innan den använder månens gravitationskraft för att resa längre ut i rymden och hamnar 450 000 kilometer från jorden. Inga personer är med på denna resa, som kommer att pågå i 4-6 veckor, men ett av målen med resan är att testa utrustningen som ska hålla astronauterna vid liv på senare resor.

DANURI ÄR PÅ VÄG
Sydkorea har också stora planer. Den 5 augusti sköt de upp rymdfarkosten Danuri som kommer att cirkla runt månen i ett år. För att spara bränsle använder den en lite ovanlig väg och kommer inte fram förrän i december. Ombord har Danuri fem instrument som kan mäta gammastrålning, magnetfält och tre olika kameror. En av dem är extra ljuskänslig för att kunna fotografera de mörka kratrarna på månen.

ATT LANDA EXAKT ÄR VIKTIGT
Japan följer efter med sitt SLIM-fartyg. Den är kubformad och ett av målen är att den ska kunna landa exakt på en noga utvald plats istället. Under tidigare resor till månen har människor landat var som helst i områden som verkade lämpliga. Nästa år är Indien också på gång om de kan skicka sitt fartyg, Gaganyaan, till månen. Den kommer att landa på månens sydpol för att söka efter vatten. Samtidigt bygger Förenade Arabemiraten en rover som bara väger 10 kilo som ska utforska månens yta. Då kan man få en förklaring till allt damm som ligger där.

Många privata företag satsar också på månen, eftersom det är lättare och billigare att resa dit än tidigare. Så att arbeta i månindustrin kan bli verklighet för många inom en snar framtid. Men hur som helst, låt oss njuta av månskenet och se drömmande på månen. Med ett teleskop blir det extra spännande. Våra teleskop är perfekta för att beskåda månen, planeter, ljusstarka stjärnor eller andra saker här på jorden. De är också särskilt lämpade till nybörjare med pedagogisk information på svenska.

Källa: Nature, vol 605, s208-211, 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *