Julkalendermannen

Vissa människor slutar aldrig att förvåna en. Precis när du tror att du känner dem upptäcker du något nytt. I Forskarfabriken har vi en sådan person. Han heter Morten Bilet och hade varit professor för länge sedan om han hade haft en liten annan utgångspunkt i livet. Vi kallar han “julkalendermannen”

För mer än 10 år sedan, när jag skulle skapa en kurs för barn om magnetism, behövde jag magnetit, en magnetisk sten. Men var kan jag få tag i hundratals sådana stenar? Jag fick ett tips om ett litet företag som heter Bilet Geoservice och slog numret. En vänlig röst svarade. Det var Morten, och bara några dagar senare kom han och levererade flera hundra bitar magnetit. Det blev starten på ett värdefullt samarbete för Forskarfabriken. När vi några månader senare fick reda på att vi ville ge stenar man hittar i Norge till barnen på Sommerlab, samlade Morten sina geologinördar. De hamrade och knackade i några veckor, och snart var flera tusen sten-set klara med allt från kvarts till larvikit och gnejs.

Vår första julkalender
Ungefär samtidigt började vi tillverka julkalendrar i Forskarfabriken, och letade ständigt efter nya luckor som passade in i vår kalender. Här blev Morten en ovärderlig hjälp med sin förmåga att hitta fabriker och leverantörer för alla våra olika spännande luckor i kalendern. Jag kunde plocka upp något konstigt föremål på resan, och Morten fick reda på var vi kunde köpa dem. Han blev helt enkelt vår julkalenderman och är det fortfarande. Jag kommer aldrig att glömma första gången han tog oss till leksaksmässan i Tyskland. Redan på Gardermoen dök en oväntad sida av Morten upp. Han kunde allt om flygplanstyper och pekade ivrigt ut intressanta modeller, och så fortsatte det.

Ännu fler talanger
När vi passerade en utställning på mässan med visselpipor som imiterade fågelljud upptäckte vi att Morten var en fågelexpert. Han kände igen alla ljud direkt, och när en uppvisning av magiska leksaker väntade runt nästa kurva fanns det plötsligt en trollkarl som vi reste med. Morten tog över utrustningen och imponerade med sagolika korttrick. Lite längre ner i hallen spelades det schack och då fick vi veta att Morten också var en skicklig schackspelare och hade varit en stor schacktalang som ungdom. På kvällen när vi åt middag avrundade han med att kunna det mesta om tyska vita viner.

Många intressen
Genom åren har jag lärt mig att Morten också kan mycket om geologi, astronomi, fossiler och dinosaurier och han skaffar oss både meteoriter och fossiler i nätbutiken. Han är också engagerad i naturvård och stora rovdjur som vargar och björnar, för att inte tala om meteoriter. På senare år har du kanske sett eller hört honom intervjuas på uppdrag av Norwegian Meteor Network i TV, radio och i tidningar. Varje höst går han på björnjakt med kamera för att träffa brunbjörnar. Han uppmanar oss också att märka uggleungar varje vår, vilket inspirerade oss på Forskarfabriken att samla in pengar till nya uggleboxar.

För lite pengar hindrade Morten från att utbilda sig
Jag har faktiskt aldrig träffat en mer kunnig person än Morten, och är förvånad över att han inte ens har gymnasieexamen. Jag frågade honom varför det var så:

– Jag växte upp i Sinsen i Oslo och mamma och pappa var väldigt fattiga, säger Morten. Pappa var brevbärare och mamma var tvätterska. Vi bodde på 50 kvadratmeter där mina föräldrar sov i vardagsrummet och jag delade sovrum med mina äldre systrar. Jag började gymnasiet men hoppade av efter några månader för att jag kände att jag måste tjäna pengar till familjen. Istället tog jag ett jobb på Wittusen och Jensen, och där stannade jag i 30 år i olika befattningar.

Naturhistoriska museet blev viktigt
– Ända sedan jag var barn har jag varit intresserad av naturvetenskap. Vi bodde inte långt från Naturhistoriska museet, och jag gick ofta dit. De anställda kände igen mig och jag fick fråga och gräva, fortsätter Morten. Det var särskilt en professor som såg talangen i mig. Jag tog med mig olika stenprover och fick reda på vad det var. Snart kände jag till de flesta bergarterna. I skolan upptäckte en lärare att jag hade talang för schack. Jag hade också en farbror som spelade schack med mig och för att motivera mig satte han upp pengapriser som jag skulle få om jag vann. Han förlorade snart mycket pengar och fick sluta med det. Jag blev schackmästare i Oslo och skulle vara med i NM, men sedan drog jag mig ur. Trycket var för stort och jag fick mycket nerver. Istället började jag spela fotboll, och det var kul.

– Många har frågat mig varför jag inte tagit en högre utbildning, och jag vet att om jag hade haft andra förutsättningar så är chansen stor att jag hade blivit forskare och professor. Därför är det extra meningsfullt för mig att hjälpa Forskarfabriken med julkalendern och andra uppgifter, för här hjälper jag till att ge barn chanser och upplevelser som jag inte fick. Jag skulle vilja använda denna möjlighet för att uppmuntra barn och unga att studera naturvetenskap. Dessa ämnen är så otroligt viktiga för att förstå planeten vi lever på och hur man tar hand om den bättre under de kommande åren.

2 tankar om “Julkalendermannen

  1. Louise Lind says:

    Åh! Vilken fin berättelse om en fin människa. Världen behöver fler som är som Morten❤️ Så fint att vilja ge till andra 👍🏻 Stort tack också att ni i dessa tider med stora utmaningar på alla håll, väljer att lyfta en berättelse som skapar värme, tro och hopp om mänskligheten. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *