Upplev en komet som senast kunde beskådas från jorden för 50 000 år sedan

Kometen med det komplicerade namnet C/2022 E3 (ZTF) är på väg mot jorden och ger oss en sällsynt möjlighet att se den med hjälp av en kikare!

Den 21 januari är det nymåne, vilket ger oss den bästa utgångspunkten för att se kometen.

Om stjärnorna är med dig och vädret är kallt och klart, har du en unik chans att se kometen passera oss på ett avstånd av 42 miljoner kilometer!


Lyft blicken mot stjärnorna

Det är möjligt att se kometen hela vägen fram till 1 februari, men då kommer det vara mer ljus från månen – något som kan göra det svårare.

Kometens väg passerar mellan den välkända stjärnbilden karlavagnen och polstjärnan, så för att hitta den bör du leta mellan de två. Du hittar polstjärnan genom att föreställa dig en rak linje uppåt mellan de två bakre “hjulen” på karlavagnen.

Polstjärnan är en extra ljus stjärna som ligger nästan direkt ovanför jordens nordpol. Eftersom jorden roterar på sin egen axel kan det se ut som om polstjärnan står stilla i mitten medan de andra stjärnorna rör sig i cirklar över himlen.

Stjärnbilden Karlavagnen

Kometen kommer endast vara synlig under en begränsad tid och nästa möjlighet att se den från jorden kommer vara om hela 50 000 år!

Om vädret tillåter är allt du behöver en kikare för att uppleva den här sällsynta kometen. Det lönar sig också att hitta ett ställe där det är mörkt och inte så mycket ljusföroreningar.


De som senast fick se kometen var neandertalarna

Enligt NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) har kometen en period på cirka 50 000 år. Det betyder att de sista personerna som kunde ha sett C/2022 E3 (ZTF) var neandertalarna, en tidigare art i människofamiljen.

Illustration av en neandertalare (Homo neanderthalensis)

Det betyder också att ingen av oss som lever idag kommer att vara vid liv om kometen återvänder i framtiden, så om du vill fånga denna unika himmelska händelse måste du göra det nu!

Det finns också mycket som tyder på att C/2022 E3 (ZTF) aldrig kommer att passera jorden igen, eftersom den nu är på en väg som kommer att ta den ut ur vårt solsystem för gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *