Så här stoppar du bebisgråt!

Bebisgråt får pulsen att öka hos föräldrarna. Nu finns det hjälp att få, eftersom forskare har undersökt hur vi bäst får bebisar att sluta gråta.

Försöket inkluderade 21 bebisar från Japan och Italien som alla var yngre än 7 månader. Mödrarna testade fyra olika metoder för att lugna barnen när de grät, och varje försök pågick i fem minuter. Metoderna för att motverka bebisgråt var följande:

  • Röra bebisen fram och tillbaka medan bebisen låg i en vagn.
  • Bära bebisen på armen medan de gick.
  • Hålla bebisen medan de satt stilla.
  • Ligga ner med bebisen i en säng.

Det mest effektiva var att gå runt med bebisen på armen. Då blev alla lugna på fem minuter. Det var också effektivt att vagga bebisen i en vagn, medan de två andra metoderna fungerade dåligt.

Mätning av hjärtrytmen visade att bebisarna fick lägre puls när mammorna bar dem. Samma effekt sågs när papporna bar på barnen. En liknande pulsdämpande effekt har också observerats hos djur som bär på sina ungar.

Effekten kan ha uppstått långt tillbaka i stenåldern när föräldrar behövde bära på spädbarn medan de rörde sig runt i naturen. Det kan ha varit extra viktigt vid tillfällen då stenåldersföräldrar behövde gömma sig för rovdjur eller fiender.

Forskarna som genomförde studien rekommenderar föräldrar att bära barnen till sömns tills de är sex månader gamla. När barnen blir äldre bör de uppmuntras att hitta lugnet och somna själva.

En tanke om “Så här stoppar du bebisgråt!

  1. Alexandra Wulff says:

    Om slutsatsen är att barnen mår bättre när de bärs runt, är det ju högst häpnadsväckande att rådet är att sluta bära på barnen 🤔 Nej, tack för information om vad forskare i Japan och Italien kommer fram till, men helt genomtänkt är det ju inte. Jag förutsätter och hoppas att föräldrar oavsett forskares ”råd” sätter sina barn främst och ger dem den närhet de behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *