Barns Kreativitet: Nyckeln till Framtiden

Kreativa barn blir kreativa vuxna, och det är en färdighet som gör det lättare att bemästra vuxenlivet. Men hur hjälper du ditt barn att utveckla sina kreativa färdigheter?

Idag betraktas kreativitet som en av de viktigaste egenskaperna våra barn behöver. I en värld där allt ständigt förändras, är kreativitet användbar. Det visar bland annat den längsta studien någonsin om betydelsen av kreativitet, som startade redan 1958 och pågick i 50 år. De som var mest kreativa som barn hade stor nytta av det som vuxna, både i yrkeslivet och i privatlivet. Kreativitet ökade förmågan att hantera motgångar och anpassa sig till förändringar.

Kreativitet som en essentiell egenskap

Lyckligtvis är vi människor kreativa superstjärnor. Intelligenta djur som schimpanser, kråkor och elefanter kan visserligen använda enkla redskap, men de har lite att sätta emot vår kreativitet. Kreativitet är drivkraften bakom all konst och teknologi som omger oss. Den behövs inom alla slags yrken, från konst till matematik, språk och vetenskap.

Kreativitetens rötter i hjärnan

Men det är en myt att kreativitet sitter i höger hjärnhalva. När vi tänker kreativt visar hjärnskanning att hjärnan växlar mellan två olika tänkande lägen. Det ena aktiverar områden i bakhjärnan som används när vi kopplar av, dagdrömmer och slappnar av. Den andra läget aktiverar däremot områden i frontalloben som innefattar arbetsminnet och olika tänketekniker. Därför tror man att kreativitet uppstår i brytpunkten mellan omedvetna och medvetna processer, och att båda hjärnhalvor är involverade.

Kreativitet och kunskap: En symbios

Att vara kreativ är en aktiv process, och när vi är kreativa frigörs belöningssignalet dopamin i hjärnans inre. Därför känns det bra att tänka på det sättet. Kreativitet främjar glädje och motivation. Vi kan uppleva det som att tänka både utåt och inåt. I ett ögonblick ser vi saker från nya perspektiv och associerar med saker vi vet och har upplevt. Sedan smalnar vi av och väljer en lösning. Kreativitet samverkar med erfarenhet och kunskap. Mycket kreativa människor är också kunniga, och vi blir mer kreativa ju äldre vi blir om vi får möjlighet att utveckla vår kreativitet samtidigt som vi lär oss.

Praktiska tips för att främja kreativitet hos barn

  • Ha alltid material tillgängligt för att skapa, rita och måla.
  • Utforska gärna olika material och tekniker tillsammans.
  • Bra aktiviteter inkluderar snickeri, stickning, virkning, sömnad, programmering, teckning, målning, keramik/lera osv.
  • Hitta böcker med gåtor som ska lösas. Lös dem tillsammans.
  • Diskutera problem som inte har ett tydligt svar.
  • Försök hitta olika lösningar.
  • Problemen kan vara allt från skolarbete till utmaningar med en fritidsaktivitet eller samhällsproblem.
  • Utforska olika sätt att laga mat.
  • Utforska olika sätt att göra ett experiment.
  • Utforska hur något kan repareras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *