Råd om hur du behåller ditt barns uppmärksamhet!

Kom ihåg att dina barn har olika förmåga att behålla uppmärksamheten. Förmågan ökar med ålder och träning. Dagsform, tid på dagen och sömn påverkar hur uppmärksamma människor är.

Balansen mellan stress och uppmärksamhet

Uppmärksamheten påverkas också av hormoner relaterade till stress. Vi blir mer uppmärksamma med lite stress, men får problem med uppmärksamheten om stressnivån blir för hög. Dessa gränser varierar mycket från person till person och i olika situationer.

Överraskningens roll

Överraskningar i någon form kan öka uppmärksamheten. Ha en plan för hur du öppnar till exempel undervisningssessioner för att väcka intresse och motivation. Det stärker förmågan till uppmärksamhet. Du kan också inkludera sekvenser som skapar uppmärksamhet under undervisningen.

Strategisk öppning

Lär dig av dem som är skickliga på att få uppmärksamhet, såsom skådespelare och andra scenkonstnärer. De övar på själva framförandet och användningen av röst och resten av kroppen. Utforska gärna olika sätt att använda rösten på.

Att bemästra muntlig kommunikation

Under alla åren jag gick på universitetet rekommenderade ingen mig att öva på den muntliga presentationen av föreläsningar och liknande presentationer. Men det har jag börjat med efter föreläsningen med Marie Louise Tank, och jag upplever att det gör mig bättre. Jag övar särskilt mycket på vad jag ska säga de första minuterna.

Under många år fick min hund Balder höra om många olika ämnen medan vi klättrade upp Grefsenåsen eller vandrade in i Lillomarka. I början tittade många konstigt på mig, men nu reagerar ingen längre, för det har blivit så vanligt att prata med andra via hörlurar medan man går. Vi ger samma råd till våra kursledare på Forskerfabrikken: öva på att muntligt förmedla olika aktiviteter medan de kör bil, duschar eller går till bussen.

Mer om lärande tankesätt

Som föräldrar vill vi göra vad vi kan för att hjälpa våra barn. I boken ’Ditt smarta barn’ berättar jag hur barnens hjärna fungerar och utvecklas, och om vilka åtgärder du kan vidta för att stimulera ditt barns hjärna på rätt sätt. Då kommer barnet att få den bästa möjliga grundvalen för att lära sig att läsa, skriva och räkna – men också för att utveckla sin kreativitet, få god motorik och – inte minst – koppla av och vila. Du får många praktiska tips och övningar som kommer att skapa lust att lära och ge en känsla av framgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *