Så känner du igen en inlåst tankesätt hos ditt barn!

Med en lärande tankesätt vet du att hårt arbete lönar sig. Så när du stöter på motgång ger du inte upp, utan försöker en ny strategi eller ber om hjälp. Har du däremot en fast tro på att talang och förmåga i första hand är medfödda, har du mindre uthållighet när du stöter på motgång.

Du är mest fokuserad på resultatet, inte processen, och är rädd för att misslyckas. Då kan andra uppfatta att du inte har talang, och därmed utvecklar du dig inte särskilt mycket.

För att hjälpa andra att utveckla ett lärande tankesätt är de ord vi använder för att beskriva inlärningsprocessen viktiga. Människor som märks som ’smart’ eller ’talangfull’ kan vara rädda för att förlora den statusen. För att inte förlora ansiktet väljer de att undvika utmaningar och gör istället det de redan kan. Om vi däremot berömmer insatsen, hårt arbete och värdet av att lära sig genom misstag, kan vi stärka andras tankesätt.

Fast tankesätt
Lärande tankesätt
’Jag ger upp.’ ’Jag har helt enkelt inte huvudet för matte, och jag kommer aldrig att få det.’ ’Jag kan träna min hjärna för att klara det.’ ’Jag måste försöka på ett annat sätt.’

Hur ger vi barnen ett lärande tankesätt?

  1. Visa barnet att du är intresserad av dess utveckling, inte dess medfödda egenskaper.
  2. Beröm ansträngningen och utvecklingen, inte hur smart eller talangfullt barnet är.
  3. Hjälp barnet att se fel och misslyckanden som möjligheter att lära sig av. Det är bra att göra misstag, eftersom det är då vi utvecklas. Barn bör därför inte skyddas från motgång.
  4. Berätta för barnet att hjärnan kan tränas. Precis som muskelceller i kroppens muskler blir starkare och bättre när vi tränar kroppen, kan hjärncellerna bli bättre när vi tränar vårt tänkande.”

Mer om lärande tankesätt

Som föräldrar vill vi göra vad vi kan för att hjälpa våra barn. I boken ’Ditt smarta barn’ berättar jag hur barnens hjärna fungerar och utvecklas, och om vilka åtgärder du kan vidta för att stimulera ditt barns hjärna på rätt sätt. Då kommer barnet att få den bästa möjliga grundvalen för att lära sig att läsa, skriva och räkna – men också för att utveckla sin kreativitet, få god motorik och – inte minst – koppla av och vila. Du får många praktiska tips och övningar som kommer att skapa lust att lära och ge en känsla av framgång.

Sources:

  1. Dweck, C. S. (2006). Mindset, How you can fulful your potential. Robinson. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *