Barn behöver pauser för att lära sig!

Inlärning över tid med pauser och repetitioner gör att vi kommer ihåg mer. Men även om denna pausningseffekt har varit känd sedan 1800-talet är den inte särskilt välkänd.

Pauser är fördelaktiga

Det bevisas bland annat i en studie med 36 barn i åldrarna 6-7 år. Barnen delades in i tre grupper. Den första gruppen måste ha haft det tufft, eftersom de på bara en dag hade fyra pass om hur näringsämnen förflyttades från växter till djur i olika ekosystem. Den andra gruppen hade dessa fyra pass fördelade över två på varandra följande dagar, med två pass den ena dagen och två den nästa. Den tredje gruppen å andra sidan undervisades om näringskedjor en gång om dagen i fyra dagar i rad.

Pauser gav mest inlärning

Innan undervisningen genomfördes genomförde forskarna en förtest för att bedöma vad barnen visste om näringskedjor i förväg. Exakt en vecka efter att barnen hade fått sin sista undervisningstid testades de igen. De näringskedjor som användes i detta test hade inte ingått i undervisningen. Barn som hade spritt undervisningen över fyra dagar presterade signifikant bättre på de grundläggande frågorna än barn som hade fått allt material presenterat på en dag.

För mer komplexa frågor presterade barnen som undervisats under fyra dagar också bättre än barnen i grupp 2. Att arbeta med samma ämne under fyra dagar istället för två verkade öka förmågan att generalisera komplexa samband. Djupinlärningen ökade, ett mål som anges i den norska läroplanen.

Undervisning med få pauser

Många föräldrar är omedvetna om att barn behöver pauser när de hjälper dem med läxor. Detsamma gäller många pedagoger. Istället undervisar de ämne för ämne, också kallat ”massed learning,” ofta i dubbla sessioner. Först när ett prov närmar sig är det dags att repetera. Många studier är också utformade på detta sätt. Studenter koncentrerar sig på ett ämne eller område under några veckor eller månader, gör ett prov och tittar sedan aldrig tillbaka.

Upptäckten som inte har använts

Vissa forskare anser att pausningseffekten är en av de mest förbisedda resultaten inom psykologin någonsin. Det handlar om ett banbrytande arbete från 1885 som fortfarande citeras i världens ledande tidskrifter nästan varje gång minnet är ämnet. Det beskriver en avgörande faktor för hur ny kunskap lagras i minnet, och mer nyligen har forskning stöttat denna upptäckt genom molekylärbiologiska studier om minne och nervceller.

Ebbinghaus hade rätt

Forskaren bakom denna upptäckt var den tyska professorn Hermann Ebbinghaus. I sina minnestudier var han extremt noggrann och genomförde alla experiment med sig själv som försöksperson. Han skapade 2300 meningslösa ord bestående av konsonant-vokal-konsonant-kombinationer och hade ingen mening. Genom experiment som pågick i sju månader med upp till tre experiment per dag upptäckte han en glömskekurva. Redan efter 20 minuter var många av de meningslösa orden han hade memoriserat glömda, och hälften var glömda inom en timme.

En dag senare kom han ihåg endast 25%, men dessa ord var inte lätt glömda. Det han kom ihåg under en hel dag verkade alltså ha lagrats i hans minne. Dessa experiment har upprepats i nyare tid, och resultaten var nästan identiska.

Repetition är viktigt

Ebbinghaus undersökte också hur repetition påverkade minnet, och resultaten visade att han kom ihåg många fler ord om han upprepade en lista flera gånger med pauser mellan varje övning än när han övade under en liknande tidsperiod utan pauser. Denna effekt kallas ”the spacing effect,” hädanefter kallad pausningseffekten. Han upptäckte också att det han fokuserade på i början och slutet av en session var lättare att komma ihåg än det han arbetade med mitt i. Det var också lättare att komma ihåg ord som kunde associeras med något meningsfullt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *