Enkla knep för bättre lärande hos barn!

Minnet delas in i två typer: arbetsminne och långtidsminne. I arbetsminnet hittar du det du aktivt arbetar med och tänker på just nu, och det har begränsad kapacitet. Som vuxna kan vi bara hålla i minnet fyra till sju saker samtidigt. Om det är mer än så tappar vi bort det.

Användning av att-göra-listor och minnestekniker

För att undvika att allt stannar upp behöver vi skriva att-göra-listor eller använda minnestekniker som kopplar det som finns i arbetsminnet till saker vi minns i långtidsminnet. I långtidsminnet kan du hitta alla upplevelser du kan komma ihåg, och det finns nästan obegränsat med utrymme. Du kan minnas fakta, specifika händelser, dofter, känslor och allt det din kropp kan göra.

Här är några tips för arbetsminnet:

 1. Om ditt barn visar tecken på begränsat arbetsminne, börja med att prata med dem för att se om du har rätt. Hur upplever de sina skol-lektioner?
 2. Utveckla minnesstrategier tillsammans med ditt barn. Skriv till exempel ner vad eleverna ska göra eller ge dem en att-göra-lista.
 3. Tänk på vilka informationsbitar ditt barn behöver lära sig. Introducera endast 1-2 sådana informationsbitar åt gången.
 4. På det sättet visar du dem kärnan i det de behöver lära sig.
 5. Du hjälper dem att bryta ned materialet i mindre delar och bygga förståelse steg för steg.
 6. Låt ditt barn veta att det är okej att fråga om de glömmer något.
 7. Ge instruktioner i korta och precisa meningar, både skriftligt och muntligt.
 8. Upprepa dig själv ofta, och var beredd att göra det. Bli inte irriterad över det.
 9. Var medveten om de ord och begrepp du introducerar.
 10. Förklara dem och diskutera dem tillsammans.
 11. Placera ny kunskap i en bekant sammanhang. Ge kunskapen mening.

Gör barnen experter!

Som föräldrar vill vi göra allt vi kan för att förbättra våra barns lärande. I årets julkalender från Forskarfabriken får barnen forska och ha roligt samtidigt som de lägger en stark grund för framtida lärande!

Rabatt på julkalender!

Säkra gratis frakt och spara 200 SEK på vår bästa julkalender någonsin!

I över 20 år har vi inspirerat över 500 000 barn med att utforska naturvetenskapens spännande värld. Forskarkalendern är en annorlunda julkalender som är fullproppad med lek och kunskap istället för godis och socker. Kalendern innehåller 24 färdiginslagna paket med magiska manicker, förbluffande föremål och engagerande experiment för nyfikna barn mellan sex och tolv år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *