Har ditt barn problem med en fast inställning?

Med ett lärande tankesätt vet du att hårt arbete lönar sig. Så när du stöter på motgång ger du inte upp, utan provar en ny strategi eller ber om hjälp.

Om du däremot har en fast inställning tror du att förmågor och talanger i första hand är medfödda, och du har lägre uthållighet när du stöter på motgång. Du är mest bekymrad om resultatet, inte processen, och du är rädd för att göra misstag. I så fall kan andra upptäcka att du saknar talang, och som ett resultat stagnerar din personliga utveckling.

För att hjälpa andra att anta ett lärande tankesätt är de ord vi använder för att beskriva inlärningsprocessen viktiga. Människor som betecknas som ’smart’ eller ’talangfull’ kan vara rädda för att förlora den statusen. För att bevara ansiktet väljer de att undvika utmaningar och håller sig istället till det de redan kan. Däremot, om vi berömmer ansträngning och hårt arbete och betonar värdet av att lära genom misstag, kan vi stärka andras tankesätt.

Hur ger vi barnen ett lärande tankesätt?

  • Visa barnet att du är intresserad av dess utveckling, inte dess medfödda förmågor.
  • Beröm ansträngning och utveckling, inte hur smart eller talangfullt barnet är.
  • Hjälp barnet att se misstag och bakslag som något att lära av. Det är bra att göra misstag eftersom det är då vi utvecklas. Barn ska inte skyddas från motgång.
  • Berätta för barnet att hjärnan kan tränas. Precis som muskelceller i kroppen blir starkare och bättre när vi tränar, kan hjärncellerna bli bättre när vi tränar vårt tänkande.

Gör barnen experter!

Som föräldrar vill vi göra allt vi kan för att förbättra våra barns lärande. I årets julkalender från Forskarfabriken får barnen forska och ha roligt samtidigt som de lägger en stark grund för framtida lärande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *