Bygglekar ger barnen mattehjärna!

Att hjälpa barn att utveckla sina matematikhjärnor är enklare än många tror. Här har traditionella byggset som att bygga med klossar, lösa pussel och leka med geometriska former en stor effekt.

Att utveckla rumskänsla

Gemensamt för alla sådana byggset är att de utvecklar rumskänslan. Den hjälper oss att förstå den tredimensionella världen vi lever i. Du använder din rumskänsla när du packar saker i bagageutrymmet, läser en karta eller skär upp en kaka. Denna förmåga är viktig i många yrken där man måste navigera eller styra rörelserna hos något, som att säkerställa att flygplan landar och lyfter på ett säkert sätt. En bra rumskänsla kommer också väl till pass när du monterar en möbel från IKEA eller ett barnsäte i bilen.

Rumskänsla och matematik

Det finns också ett samband mellan rumskänsla och matematik, vilket ett helt spektrum av forskningsrapporter visar. Ett barns rumskänsla vid 3 års ålder kan i hög grad förutsäga hur duktigt barnet kommer att vara i matematik ett år senare. Barn i åldrarna 9-12 år som har en god rumskänsla väljer ofta utbildningar där de måste bemästra avancerad matematik och vetenskap. Sådana ämnen kräver inte bara att man behärskar siffror, utan också diagram, tidslinjer och kartor, och då blir rumskänslan viktig. Dessutom finns det en koppling mellan hjärnområden som ger oss förståelse för siffror och områden som låter oss förstå rum och tid. Hjärnforskare talar därför ofta om ”space, time, and number” i hjärnan.

De hjärnceller som lär oss förstå siffrors betydelse skapar en slags mental nummerlinje som stöds av rumskänslan. Därför kommer också spel med nummerlinjer och användning av mätband, tumstock och linjal att bidra till att utveckla barns matematikhjärna.

Rumskänslan kan också påverkas om barn får leka med byggset som ger förståelse för rum och former. När vi till exempel bygger med klossar uppstår många situationer där vi måste tänka matematiskt. Klossar måste sorteras, mätas och räknas. Vi måste sätta ihop dem i en viss ordning och form. Sådan konstruktion tränar förmågan att förstå mönster, form, storlek och mycket annat.

Råd från Forskerfabrikken om byggset

  • Hur kan vi som vuxna säkerställa att barn får maximal nytta av byggset som främjar rumskänslan? Här är de viktigaste tipsen:
  • All bygglek med klossar som Lego eller magnetiska bitar utvecklar rumskänslan. De låter barnen uppleva att mindre delar kan sättas samman till större delar.
  • Byggset ger möjlighet att upptäcka räkning och hur mätning är nödvändig för att saker ska passa ihop. Samtidigt kan du prata om det ni gör och använda ord som beskriver placering och rum.
  • Samtal uppstår lätt om ni till exempel följer en recept tillsammans och måste prata om vad ni ska göra. Av samma anledning är det bra för barn att bygga tillsammans med andra. Då utvecklar de också sitt språk och sin förmåga att samarbeta.

Det råder ingen tvekan om att traditionella byggset är bra för barns utveckling. Utbytet blir extra stort när vi vuxna är medvetna om alla möjligheter till lärande som finns i dessa leksaker.

MAGPLAYER – De fantastiska magnetiska byggklossarna!

Tiden flyger när barnen leker med de här färgrika magneterna som tränar finmotoriken och utvecklar kreativiteten. De utvecklar också bättre förståelse för matte och geometri. Perfekt present till ditt barn, eller som byggset i din förskola!

Se hela utbudet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *