Forskning och experimentering är viktigt!

När spädbarn och små barn utforskar världen, liknar det hur forskare arbetar. De testar hypoteser och genomför experiment i rasande tempo. Samtidigt tränar de värdefulla tänkande tekniker. Därför är det klokt att låta ditt barn forska när det blir äldre.

Barns naturliga utforskning

Studier av spädbarn och små barn med kamera visar att de metoder de använder när de står inför något nytt liknar hur forskare arbetar. Utan att ha lärt sig om hypoteser skapar de föreställningar om vad som kan vara rätt och testar det. På detta sätt fortsätter de runda efter runda och snabbt ökar barnets kunskap. När de till exempel gång på gång släpper saker på golvet, är det inte för att vara besvärliga, utan för att studera tyngdkraften. Det är ju ganska märkligt att saker faller ner av sig själva.

Orsak och verkan

Hela tiden arbetar barnet med att hitta samband mellan en effekt och en orsak, och det är ett grundläggande sätt att tänka som vi behöver under hela livet. Tänk till exempel när vi får ont i kroppen. Då börjar vi leta efter orsaken, och om vi hittar den kan vi vidta åtgärder för att lindra obehaget. Vi tänker på samma sätt i många olika sammanhang, som när vi försöker reparera något som är trasigt, ta reda på varför arbetsmiljön på jobbet har blivit dålig, varför en krukväxt dör eller varför vårt barn inte förstår matematik.

Att testa hypoteser

Om vi är medvetna om hur vi bäst tänker när vi försöker hitta sådana samband, ökar chansen att hitta bra lösningar. Då låter vi inte bara känslorna styra och drar slutsatser baserat på tro. Istället tänker vi analytiskt och överväger flera olika förklaringar. Det är vad forskare kallar hypoteser. Därefter bedömer eller testar vi de olika hypoteserna innan vi drar slutsatser. Om vi däremot låter känslorna styra ensamma ökar risken för felaktiga slutsatser.

Att forska med barn är roligt

Att göra projekt tillsammans med barn medan ni arbetar på detta sätt är mycket roligt. Det blir extra roligt om ni stöter på något i vardagen som ni inte vet svaret på. Vad kan ni göra tillsammans för att ta reda på det? Ibland räcker det kanske att föreslå något och sedan söka lite på internet. Men det kan också vara situationer där ni måste fråga en expert eller genomföra experiment.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *