Hanne rekommenderar böcker till sommaren 

Sommaren är högtid för sol, bad, utomhuslek och böcker, och på Forskarfabriken är det inget undantag! För att främja sommarens läslust och utveckling har vi därför frågat vår eminente grundare, Hanne Finstad, om tips på böcker som passar bra för årets familjesemester. 

Titel: Framtidsboken 

Författare: Måns Jonasson 

Illustratör: Emily Ryan 

Målgrupp: Barn och ungdomar 

Framtidsboken är en gedigen introduktion till innovativ forskning, berättad på ett sätt som även gör den till mycket underhållande läsning. Boken lyfter fram flera områden där spännande forskning pågår samtidigt som den beskriver hur detta kan påverka vår framtid. 

Måns Jonassons skildringar får ytterligare liv av Emily Ryans roliga illustrationer som väcker tankar om vad framtiden har att erbjuda. Samspellet mellan text och illustration bidrar också till att understryka bokens inneboende uppmaning att tänka utanför boxen. 

Vi får en inblick i hur vi kanske kommer att leva, äta och kommunicera på helt nya och oväntade sätt. Jonasson skriver bland annat om nya transportmedel och hur vi kanske kommer att äta insekter till middag. Samtidigt ger boken en förståelse för varför sådana förändringar kan bli nödvändiga och fördelaktiga. 

Framtidsboken är en inspirerande och lärorik bok som är perfekt för unga läsare som är nyfikna på vad framtiden kan föra med sig. Den kombinerar underhållning med utbildning på ett sätt som gör lärandet roligt och spännande. Genom att köpa denna bok till ditt barn ger du dem möjligheten att utforska och drömma om en framtid full av teknologiska underverk och nya möjligheter. 

Titel: Vilda djurboken

Författare: Martin Emtenäs

Illustratörer: Per Gustavsson, Cecilia Heikkilä, Joanna Hellgren

Målgrupp: Barn och ungdomar

 

Har du barn som saknar glädje i naturen? Kanske föredrar de att sitta hemma framför skärmen? Då kan denna bok vara till stor hjälp, för här hittar du allt du behöver för att ta med dem på spårjakt efter vilda djur! 

Vilda djurboken är en färgsprakande och spännande introduktion till det svenska djurlivet. Med Martin Emtenäs långa erfarenhet som naturbeskrivare och programledare är boken fylld med intressanta fakta och berättelser som väcker barnens intresse för naturen. Illustrationerna av Per Gustavsson, Cecilia Heikkilä och Joanna Hellgren ger också boken en härlig visuell dimension som förstärker läsupplevelsen. 

Med kunskapen från boken kan ni tryggt ge er ut på skogspromenader för att leta efter djurspår. På sådana turer tränar ni också observationsförmågan, och när ni hittar spår måste ni tänka analytiskt för att avgöra vad som har lämnat spåret. Under hela turen kan ni dela trevliga stunder och ha bra samtal. Ta gärna bilder av det ni hittar eller samla på er spår som ni kan ta med hem. 

Vilda djurboken kombinerar vetenskaplig kunskap med personliga berättelser och fantastiska illustrationer, vilket gör den till en fängslande läsupplevelse. Genom att köpa denna bok till ditt barn ger du dem möjligheten att upptäcka och förstå djurlivet i deras eget land samtidigt som det utvecklar glädjen i naturupplevelser och ger en djupare respekt och fascination för naturen. 

Enkla råd för en bra lärandeupplevelse

Läsning är välkänt som en bra källa till ny kunskap. Men för att få bästa möjliga utbyte av kunskapen som finns i dessa böcker vill jag till sist också lyfta fram ett par råd från min egen bok, “Ditt smarta barn”. 

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att berömma barnen för deras ansträngningar och utveckling och låta dem veta att det är okej att göra misstag. Detta gäller både under läsningen och på utflykterna. 

Det är viktigt att inte överbelasta arbetsminnet – lärande bör ske i en takt som tillåter att kunskapen lagras i långtidsminnet. 

I “Ditt smarta barn” delar jag också med mig av mina egna erfarenheter och forskning om skärmtid, hjärnans utveckling, musik och kreativitet samt vikten av sömn och fysisk aktivitet när det gäller lärande. Där hittar du också flera konkreta råd om hur du kan hjälpa barn att uppleva framgång och positiva känslor kopplade till lärandet genom enkla nycklar som kan hjälpa dig på vägen. 

Jag hoppas att boken kommer att inspirera och ge användbara verktyg till alla som vill stödja barns lärande och utveckling. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *