När du hör ordet kristall tänker du kanske på glittrande diamanter eller smaragder. Men visste du att du enkelt kan skapa dina egna kristaller hemma? Det är en spännande och lärorik aktivitet som kan göras tillsammans med barnen.
Själv har jag stött på kristaller i många former sedan jag var ganska liten. Min pappa var geolog och tog med oss på jakt efter smyckestenar. Den mest spännande turen gick till Hamrefjället i Buskerud.
Här hade han återupptäckt en sällsynt förekomst av smyckestenen vesuvian, och vi plockade låda efter låda för att mura in i vår kamin, samt hos farbröder och mostrar. Snart hade halva släkten glittrande gröna vesuvian-kristaller mellan röda tegelstenar i vardagsrummet. Efter några år blev fyndet mer känt, och idag är det skyddat.
Att odla kristaller själv
Så småningom lärde jag mig att odla kristaller själv, och det är inte så svårt. Den första var en saltkrystal som växte fram på ett snöre i saltlösning. Den andra var sockerkrystaller som växte ut från sockervatten.
Här på Forskerfabrikken har jag fått odla kristaller av många andra ämnen, och i våra kristallkemiset har jag samlat mina absoluta favoriter. Här hittar du alun, som blir till vackra alunkristaller på bara några timmar. Efteråt kan du välja ut en och odla den vidare till en stor kristall.
Snabbkristaller och kristallgrottor
Snabbkristaller av natriumacetat ingår också. Dessa kristaller växer fram framför våra ögon på sekunder. Om ni gör en extra koncentrerad lösning kan ni se en droppsten växa fram medan ni häller.
Den tredje typen av kristall vi har inkluderat i setet används också som gödsel och heter ammoniumdihydrogenfosfat. Med detta pulver kan ni skapa en kristallgrotta och verkligen se hur stora kristaller uppstår.
Lärande genom kristaller
Kristallodling erbjuder inte bara roliga upplevelser, utan också mycket lärande. När ni odlar kristaller måste ni vara noggranna när ni mäter upp vatten och pulvret som ska bli till kristaller.
Tålamod krävs också, eftersom det kan ta tid innan ni får ett resultat. Därför rekommenderar jag alla som har barn eller barnbarn att utforska kristaller tillsammans med barnen. Sådana experiment tränar flera av Forskerfabrikkens superkrafter. Barnen får kunskap, de måste vänta på en belöning, och de kan både arbeta systematiskt och kreativt. Ibland blir resultatet annorlunda än vad ni trott, och då kan ni fundera på varför.
Vidare experimenterande
När ni har lärt er grundreceptet för att skapa kristaller, är det möjligt att göra kristaller av väldigt mycket olika ämnen – som socker, salt, ättika och sköljmedel. Faktum är att alla vätskor som innehåller vatten och salter kan bli till kristaller om ni ser till att vattnet avdunstar, som i experimentet som beskrivs här.
Ge er ut på kristalljakt
Det är också möjligt att ge sig ut på kristalljakt utan att ha en pappa som är geolog, som jag hade. Ni kan till exempel ta en tur till Setesdalsmuseet och gå mineralstigen. Eller vad sägs om smaragdjakt vid Minnesund?
Andra alternativ inkluderar rubiner i Froland, bergkristaller i Hattfjelldal och Geologiska museet på Tøyen i Oslo. Söker ni lite på nätet hittar ni snabbt många möjligheter. Ni kan också upptäcka de vackraste små kristallerna i en tesked med sand, socker eller salt med hjälp av ett mikroskop. Det här passar också bra att ta med på tur för att titta närmare på stenar ni hittar i naturen.