Slime av lim och linsvätska

Tillverka ditt eget slime av lim och linsvätska.

Vi har fler recept och massa information om slime. Här får du veta mer om slime. Vill ni hellre köpa färdigt slime har vi det bästa slimet online här: https://forskarfabriken.se/produkt-kategori/slime/

Tillverka ditt eget slime av lim och linsvätska

Slime gjort av lim och linsvätska är barnens favorit. Börja med ett lim som innehåller PVA. Det är en trådformad molekyl som inte finns i naturen, utan tillverkas i fabriker för att skapa lim, målarfärg och papper.

För att limmet ska bli till slime måste trådarna fästa i varandra. För att lyckas med detta behöver du bikarbonat och linsvätska, som innehåller borsyra. När borsyra och bikarbonat kommer i kontakt med varandra sker en kemisk reaktion och borsyran blir till borax, som är den viktiga ingrediensen här. Borax kan nämligen binda till sig två PVA-trådar samtidigt. Om du blandar ihop allt och rör om så kommer du gradvis att se att slimet tjocknar, då fler och fler PVA-trådar fäster sig till borax och blir till en slemmig massa.

Borax finns naturligt i mineraler i naturen och används för att producera allt från kosmetika till tvål. Både borax och borsyra hindrar bakterier och svamp från att växa fram. Det är därför det finns borsyra i linsvätskan. De mängder borsyra och borax som du kommer i kontakt med när du skapar slime är så små att de inte är giftiga, men det är ändå en bra idé att blanda alla ingredienser väl innan du tar i slimet. På så sätt utsätter du dig själv för minsta möjliga kontakt med borax eftersom boraxen då har bundit sig till polyvinalkoholen och klibbat ihop dessa trådar, vilket gör att den inte kan reagera med din hud.

Du behöver

  • Lim som innehåller PVA
  • Vatten
  • Linsvätska som kan användas direkt på ögonen och som innehåller borsyra

Tillverka slime av lim och linsvätska

  1. Mät upp 1 dl lim.
  2. Tillsätt 1 dl vatten.
  3. Rör ner 0,25 tsk bikarbonat och 1 msk linsvätska.
  4. Rör om ordentligt tills slimet har önskad konsistens och du kan knåda det i händerna.

Tips: Byt ut vattnet mot 3–4 dl raklödder för ett luftigare slime. Du kan färga slimet med karamellfärg och glitter.

Det är smart att diska behållaren du använder för att mäta upp limmet med en gång så att limresterna inte stelnar.

Du kan utveckla det här slimet vidare genom att tillsätta andra ingredienser du har hemma, som tandkräm, hårgelé, tvål och liknande.

Att föreställa sig kemiska reaktioner på molekylnivå är bra tanketräning. Samtidigt får hjärnan erfarenhet av att allt omkring oss är sammansatt av atomer och molekyler. Ta till exempel PVA-slajmet som vi beskriver här. Börja med att smaka på själva ordet polyvinylalkohol. Vad betyder det? “Poly” betyder många och det är många vinylalkoholmolekyler som sitter ihop i trådar.

En snabb sökning på nätet visar molekylstrukturen på PVA och hur vinylalkohol sitter ihop i långa kedjor. Har ni en molekylbyggsats är det enkelt att bygga vinylalkohol, för det består bara av atomerna väte, kol och syre.

Vill du ha fler av våra hemliga recept på slime? Anmäl dig på vårt nyhetsbrev!

[mc4wp_form id=”3105″]

Fler recept på slime

Slime gjort av raklödder

Det är också möjligt att vispa vätskor till ett slemmigt lödder. Slime gjort [...]

2 Comments

Läs mer
Recept på slime utan lim

Här kommer ett till recept på slime utan lim som ni enkelt kan [...]

13 Comments

Läs mer
Halloweenslime

Skalet på en typ av frö från växten plantago, även kallad groblad, kan [...]

Läs mer

2 tankar om “Slime av lim och linsvätska

  1. Anders Brage says:

    Tack för ett FINT recept på slime. Kan jag lösa lite NaCl i vattnet utan att gelningen blir sabbad? Ger mer PVA ett fastare slime? Det kan bli en gummielektrolyt. ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *