EXPLODERANDE VATTEN

EXPLODERANDE VATTEN

Detta är en perfekt aktivitet till barnkalaset.

 • 8 filmboxar med plastlock
 • 1 förpackning brustabletter
 • 1 liten bit häftmassa  
 • 1 kaffekopp (hittar du hemma)
 • 20 skyddsglasögon
 • 1 labbrock att skydda kläderna med
 • Hushållspapper att torka upp med (hittar du hemma)
Barnkalas

Gör så här

 1. Den här aktiviteten innehåller en liten hemlighet som du gärna kan inviga födelsedagsbarnet i genom att öva lite på förhand. Dela en brustablett i fyra lika stora delar. Innan gästerna kommer fäster ni en av dessa bitar med hjälp av häftmassa i locket på en av filmboxarna. Placera sedan locket med häftmassa och brustablett på en närliggande plats, men samtidigt så att ingen ser det.
 2. När gästerna kommer berättar ni att ni har hört något väldigt konstigt, nämligen att vatten kan explodera när någon sjunger födelsedagssången väldigt högt. Det ska ni nu undersöka närmare.
 3. Du eller födelsedagsbarnet sätter på er labbrocken för att skydda kläderna. Fyll sedan en av filmboxarna till ca en tredjedel med ljummet vatten från kranen. Ta locket med häftmassa i handen så att ingen ser vad som är gömt i locket och sätt fast det ordentligt på filmboxen.
 4. Ställ en kaffekopp upp och ner, och placera filmboxen (som nu har locket på) upp och ner i koppen. Då kommer vattnet i kontakt med brustabletten, som börjar brusa. Det bildas en gas som snart får lådan att flyga i luften. Medan detta sker får ni gästerna att sjunga födelsedagssången tills det säger pang!
 5. Fråga dem vad som hände. De har troligtvis många förslag. Om de tror att ljud kan få vatten att explodera kan ni göra om försöket, den här gången utan tablett. Därefter kan du avslöja tricket, nämligen att det sker en kemisk reaktion då det bildas en gas som spränger locket av boxen. Berätta att ni ska undersöka den här kemiska reaktionen närmare.
 6. Ni ska undersöka hur temperaturen på vattnet påverkar hur lång tid det tar innan locket flyger av. Mängden vatten och tabletter måste vara konstant. Använd en fjärdedels tablett och fyll en tredjedel av lådorna med vatten.
 7. Ta på skyddsglasögon.
 8. Nu behöver ni inte använda häftmassa eller låta lådorna explodera upp och ner i en kopp. I stället kan ni jobba med dem på golvet eller utomhus på marken. Då kan det vara en bra idé att dela på uppgifterna. En lägger i tabletten, en annan sätter på locket och en tredje tar tiden. Alla bör ta ett steg tillbaka när locket har satts på.
 9. Låt gästerna göra försöket i grupper om 3–5 personer. De kan ta tid med stoppuret på sina mobiltelefoner. När alla har fått göra experimentet några gånger kan ni sammanställa resultaten. Varför fick de olika resultat? Kanske lyckades de inte hålla mängden vatten och tabletter konstant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *