Ibland är det tillåtet att vara lite stolt

I flera veckor har vi väntat. Kommer de inte snart? Så i förra veckan stod pallen där. Pallen med ”Mitt första laboratorium”. En ide som vi har jobbat med i flera år, har nu blivit verklighet. Nu kan barn verkligen göra experiment hemma. Glädjen bubblade i magen.

Jakten på bra experimentlådor

Genom åren har jag köpt många liknande lådor med experiment och utrustning, men jag har alltid blivit besviken. Förpackningen kan vara stor och färgrik, men inuti är det mest luft och få experiment. Utrustningen som följer med går ofta sönder och är tillverkad av billig plast med dålig eller väldigt barnslig design. Andra gånger var experimenten svåra att genomföra, tråkiga eller farliga.

Skapa de speciella ögonblicken


Forskarfabrikens erfarenhet sedan 2002 visar att vanliga varor från mataffären och utrustning från köket, kan bli många spännande experiment. Och behöver du några ingredienser som är lite mer speciella, hittar du dem på apoteket. Det råder ingen tvekan om att chansen för att få uppleva de helt speciella ögonblicken är större, om barnen har riktig forskarutrustning. Ta till exempel något så enkelt som en pipett. Den har inte bara ett fint namn, men ger också kontroll över små droppar. Det i sig kan ge en fantastisk insyn i hur vätskor blandar sig om ni bara droppar några droppar karamellfärg i ett glas med vatten. Lika magiskt är det att undersöka hur många vattendroppar det får plats på ett mynt. Vattnet rinner inte av, men samlar sig som en pärleform som buktar uppåt på myntet. Varför blir det så?

Magin i pH-papper

På ett liknande sätt kommer bitar av pH-papper avslöja mängden av syror och baser som omger oss varje dag genom färgrika experiment. Här kan ni också forska på pH från egen kropp, för vad händer egentligen med pH-värdet i ditt saliv när du tänker på mat? Och vad är pH på salivet hos hundar och katter jämfört med människor?

Tre tankar bakom ”Mitt första laboratorium”

Under utvecklingen av ”Mitt första laboratorium” har vi haft tre önskemål. Utrustningen ska vara äkta, och ska kunna användas flera gånger. Det ska uppmuntra barn till att göra experiment tillsammans med andra barn eller vuxna. Därför följer det med två par skyddsglasögon, inte bara ett par.

Fantastiska rör

Själv är jag extra stolt över de genomsiktliga rören med lock. Jag lärde känna de här rören då jag själv stod i laboratoriumet, och sedan dess har de följt med mig. De kan användas till så otroligt många experiment. Diametern är precis så stor att toppen på läskflaskor passar i. Du kan därför skära av toppen av flaskhalsen och använda den som en tratt. Och behöver du filtrera något, kan du bara använda ett kaffefilter i tratten. Samtidigt är rören vattentäta och du kan använda dem till att ta prover av jord, vatten och liknande. De kan självklart också tvättas och användas många gånger. Och eftersom dem är genomsiktliga, är de också bra till att se på saker som sker i övergången mellan två vätskor som när vi tar ut DNA från vitlök. Har du lust att testa det, hittar du instruktionerna här:

Du behöver:

 • En vitlökspress
 • Tre eller fyra klyftor vitlök eller en kinesisk vitlök
 • Salt
 • Bakpulver
 • Schampoo
 • En tesked
 • Kaffefilter
 • 250 ml glasbägare
 • Ett 100 ml mätglas
 • Ett glas
 • T-sprit
 • Ett grillspett
 • En pipett
 • Ett 50 ml rör
 • En tratt som du tillverkar genom att skära av toppen på en plastflaska.

Så gör du:

 1. Sätt T-spriten i frysen. Den måste vara iskall för att experimentet ska fungera.
 2. Mät upp 120 millilieter vatten i bägaren genom att använda mätglaset. Häll i 1/4 tesked salt och en tesked bakpulver. Rör runt till allt har blandat sig. Efter det så häller du i en 1 tesked schampoo och rör om igen. Nu har du tillverkat en lösning som du ska använda för att ta ur DNA från vitlöken.
 3. Skala 3-4 klyftor vitlök eller 1 kinesisk vitlök och mosa allt med en vitlökspress och lägg det i ett glas. Du förstör nu väggarna som omger cellerna i vitlöken och innehållet rinner ut. Häll i 10 ml av lösningen du har tillverkat av bakpulver, salt och schampoo. Använd mätglaset.
 4. Rör runt ordentligt i minst 2 minuter med en tesked. Cellväggen och väggar inuti cellen är byggda av fett. Schampot löser upp fettet och får cellens arbetare, som kallas proteiner att klumpa ihop sig. Men DNA-molekylerna som du ska ha, flyter fritt runt i vattnet.
 5. Använd en tratt med ett kaffefilter i och filtrera lösningen över i ett 50 ml rör. Cellväggar och proteiner ligger då kvar i filtret. DNA-molekylerna är osynliga och följer med vätskan genom filtret.
 6. Spruta försiktigt på kall T-sprit på toppen av vätskan som innehåller DNA med hjälp av en pipett. Vinkla gärna röret åt sidan när du häller i T-spriten så det rinner längst insidan på väggen av röret. Eftersom alkoholen är lättare än vatten, lägger den sig på toppen.
 7. Stick grillspettet ner i lösningen, och rör försiktigt runt. Medans du rör kommer du se att det bildas trådar i glaset. T-spriten ”trycker bort” vattenmolekylerna som omger DNA-molekylerna. Och när DNA-molekylerna inte längre är omgivna av vatten, klumpar de ihop sig. Därför surras de runt varandra till en lång tråd som vi kan se.
 8. Dra försiktigt pinnen upp. Och om du har gjort allt riktigt, följer det med en slemmig klump som är en flock av DNA-trådar. Den sega klumpen innehåller tusentals av varianter av vitlök. Otroligt, men sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *